Рада ухвалила президентський закон щодо організації діяльності Верховного суду

15 сiчня 14:46

Документ стосується внесення змін до низки кодексів щодо перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку.

 

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт № 2314 про внесення змін до Господарського та Цивільного процесуальних кодексів України, а також до Кодексу адміністративного судочинства щодо перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. За таке рішення проголосували 237 народних депутатів.

Документ визначає підстави для касаційного оскарження рішення суду першої інстанції, а також оскарження постанови суду апеляційної інстанції.

Згідно з законом, тепер розгляд відводів судді буде проводиться за спрощеною процедурою, якщо відповідне клопотання подали напередодні або в день засідання. Тобто відведення буде розглядати той самий суддя, що розглядає відповідну справу. Правомірність такого відхилення відводу можуть переглянути суди апеляційної та/або касаційної інстанції. Така норма передбачена, щоб недопустити зловживання учасниками справи своїми процесуальними правами.

Крім того, законом вилучаються деякі види забезпечення позову, а також забороняється приймати заходи забезпечення позову, які призведуть до припинення, відкладення або зупинення конкурсу, аукціону, торгів, тендера чи інших публічних процедур, що проводяться від імені державного органу або органу місцевого самоврядування. У разі, якщо до складу комісії, яка проводить такі процедури, входять члени, призначені держорганом, також застосовується вищевказане положення.

Згідно з пояснювальною запискою, реалізація закону має поліпшити доступ до правосуддя громадян України, забезпечити їх право на своєчасне і справедливе судове рішення, а також сприяти дотриманню принципу верховенства права та принципу правової визначеності.

"Регулювання правовідносин у зазначеній сфері здійснюється Господарським процесуальним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України та Кодексом адміністративного судочинства України", - йдеться в пояснювальній записці.

3 грудня Верховна Рада прийняла зазначений законопроєкт у першому читанні. Тоді за документ проголосували 233 народних депутата. Зареєстрував відповідний проєкт закону президент Володимир Зеленскй.