Рада створила Нацагентство з повернення активів корупціонерів

10 листопада 14:41

Депутати схвалили черговий закон, необхідний для безвізових поїздок громадян України в Євросоюз.

 

Верховна Рада ухвалила закон "Про національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів". Урядовий законопроект №3040 підтримали 260 народних депутатів.

Згідно з прийнятим законом, Національне агентство є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, на які може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, та/або управління активами, на які накладено арешт або які конфісковано у кримінальному провадженні..

Національне агентство створюється Кабінетом міністрів, підконтрольне йому і підзвітне Верховній Раді.

Нацагентство буде здійснювати управління конфіскованими активами. Воно буде моніторити, вести облік судових рішень про конфіскацію, спецконфискацію у кримінальних провадженнях, за якими воно здійснювало управління активами.

Створення Агентства з повернення активів є одним з основних критеріїв виконання Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Верховна Рада на засіданні 10 листопада прийняла всі законопроекти з безвізового пакета, включені на цей день в порядок денний.