Рада сьогодні розгляне завершальний блок поправок до мовного закону

24 квiтня 09:58

Законопроект після двох місяців обговорень планують розглянути завтра.

 

Верховна Рада на засіданні у середу, 24 квітня, має завершити розгляд поправок до законопроекту про функціонування державної мови. На порядку денному тільки один законодавчий акт, до якого залишилося розглянути 107 поправок.

У вівторок на відкриття парламентського засідання спікер парламенту Андрій Парубій анонсував засідання профільного комітету, на якому повинні узгодити компромісну редакцію законопроекту про державний мовою і перелік обов'язкових поправок, до яких слід повернутися. Фінальне голосування за документ планують провести в четвер близько 11:00

У сесійній залі депутати будуть сьогодні працювати до обіду, у другій половині дня передбачена робота в комітетах, фракціях і групах.

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної було прийнято у першому читанні 4 жовтня 2018 року. 28 лютого Рада приступила до розгляду законопроекту у другому читанні. Після другого туру президентських виборів президент Петро Порошенко пообіцяв підписати закон до завершення каденції, якщо депутати встигнуть прийняти його.

Згідно з законопроектом, держава зобов'язана забезпечити громадянам можливості для володіння українською мовою. Знання державної мови стане обов'язковою умовою для отримання українського громадянства іноземцями. Робоче спілкування має відбуватися українською мовою, як і діловодство та документообіг. Обслуговувати споживачів у різних сферах повинні українською мовою, і вже на прохання клієнта - будь-якою іншою.

Детальніше про нонсенси у новому законопроекті про державну мову читайте в статті Тетяни Пархоменко "Офшор для плагіаторів?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".