Рада сьогодні розгляне законопроект про винагороду для викривачів корупції

17 жовтня 10:40

Депутати також планують розглянути законопроекти про зміну процедури подачі депутатських запитів.

 

Сьогодні, 17 жовтня, у порядок денний Верховної Ради включені майже три десятка законопроектів, третина яких депутати мають розглянути у другому читанні. Серед документів, які заплановані до розгляду, законопроект № 1010 - про внесення змін в закон України Про запобігання корупції щодо викривачів корупції.

Законопроект визначає правовий статус викривачів корупції, їх права та гарантії захисту; приводить у норму порядок розкриття викривачем корупції інформації; звільняє від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційне або пов'язаному з корупцією правопорушення. Законопроект також передбачає забезпечення державного захисту викривачам корупції, зокрема захист їх трудових прав.

Документ пропонує ввести винагороду тим, хто допоможе викрити факт корупції, у розмірі до 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або шкоди, заподіяної державі внаслідок злочину. Точну суму буде визначати суд, однак розмір винагороди не може перевищувати 3 тис. мінімальних заробітних плат.

Також сьогодні у другому читанні депутати планують розглянути законопроекти про зміну процедури подачі депутатських запитів (№ 1036-1); про внесення змін в деякі законодавчі акти щодо регулювання безпеки автомобільних доріг (№ 1061); про запровадження електронного документообігу у законодавчому процесі (№ 1044-1) та інші.

Читайте також: Рада прийняла судову реформу Зеленського

Нагадаємо, що 13 вересня Рада в першому читанні підтримала президентський законопроект №1010 про внесення змін до закону "Про запобігання корупції" в частині щодо викривачів корупції. За дане рішення на засіданні проголосували 283 народних депутата.