Рада сьогодні планує затвердити закон про незаконне збагачення

11 вересня 10:14

При цьому президентський варіант закону є занадто ліберальним та неспівмірним із скасованою раніше статтею про незаконне збагачення.

 

Верховна Рада України у середу, 11 вересня, розгляне законопроект про повернення в українське правове коло норми про незаконне збагачення у першому читанні. Згідно з порядком денним парламенту, депутати розглянуть законопроект №1031, а також два альтернативні №1031-1 та №1031-2.

Президентський законопроект про конфіскацію незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів, пропонує встановити кримінальну відповідальність за придбання чиновником активів вартістю більш ніж на 15 тыс. неоподатковуваних мінімумів вище його законних доходів, тобто близько 14,4 млн. гривень

Водночас альтернативний законопроект № 1031-2 від партії "Голос" пропонує зменшити цей ценз до до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів, тобто близько 3 млн гривень, а № 1031-1 від депутатів партії "Європейська солідарність" встановити межу на рівні 1 тис неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (як і було в скасованому Конституційним судом законопроекті).

Також депутати сьогодні розглянуть ще 12 законопроєктів. Серед них закони про забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції №1029 та альтернативний №1029-1 депутата від "Батьківщини". Президентський проєкт закону, зокрема, передбачає перезавантаження роботи Національного агентства із запобігання корупції. Згідно з ним голова НАЗК має призначатися Кабміном за підсумками конкурсу, в якому вирішальну роль мають міжнародні експерти, як це було з Антикорупційним судом.

Також у порядку денному проєкт законів №1047 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю", №1065 щодо вдосконалення правової охорони географічних назв, №1068 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про стандартизацію".

Є у порядку денному і блок законопроєктів економічної політики про приватизацію державного і комунального майна (№1037), про стимулювання інвестиційної діяльності в Україні (№1059), про захист прав споживачів фінансових послуг (№1085); про вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації (№1070) та щодо внесення змін до Податкового кодексу щодо подання єдиної звітності з ЄСВ і ПДФО (№1072).