Рада розглянула понад 1500 правок до законопроєкту про ринок землі

21 лютого 14:22

Однак сьогодні парламентарі не ухвалили жодної поправки.

 

Верховна Рада розглянула 1505 поправок до законопроєкту № 2178-10 щодо відкриття в Україні земельного ринку. Зокрема сьогодні депутати пройшли 312 поправок, однак жодну не ухвалили.

Загалом до другого читання проєкту закону депутати подали 4018 правок. Із них комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував ухвалити лише дев'ять.

Однак, на початку розгляду законопроєкт у другому читанні парламентарі ухвалити поправку, яка забезпечує вільний доступ до ділянки власникам або орендарям, навіть якщо всі землі навколо знаходяться в іншій власності. Вона не входила до переліку рекомендованих, однак комітет змінив свою думку після обговорення.

6 лютого Верховна Рада України почала розглядати законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Документ передбачає максимальний об'єм концентрації земель у власності однієї фізичної або юридичної особи, який складає не більше 10 тисяч гектарів. У законопроєкті також йдеться про синхронізацію всіх реєстрів для контролю за концентрацією земель. У разі перевищення ліміту надлишкова земля буде вилучена за рішенням суду і виставлена на електронних торгах. Також у документі прописано хто зможе купувати землю, а хто ні.

Детальніше про наслідки ухвалення проєкту закону для українських регіонів читайте у статті Ярослава Рабошука "Ринок землі: що отримають регіони?" для ZN.UA.