Рада прийняла за основу законопроект про українську мову

04 жовтня 14:28

Законопроект затверджений у першому читанні.

 

Верховна Рада підтримала в першому читанні комітетський законопроект (№5670-д) про забезпечення функціонування української мови як державної. За прийняття за основу проекту закону в четвер проголосували 261 народних депутатів.

Відповідно до законопроекту, кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою, а держава, зі свого боку, забезпечує можливості для цього. Щоб отримати українське громадянство, іноземцям доведеться вивчити українську.

Документ зобов'язує високопоставлених чиновників і державних службовців володіти українською мовою. До переліку входять: президент, спікер Верховної Ради і прем'єр-міністр, їх заступники, голова СБУ, генпрокурор, голова Нацбанку, члени Рахункової палати, уповноважений ВР з прав людини та уповноважений із захисту державної мови, голова автономної республіки Крим, голова ради міністрів Криму та ін.

Також обов'язок володіти українською мовою поширюється на офіцерів, правоохоронців та представників спецслужб, адвокатів, нотаріусів, керівників державних і комунальних дитсадків, шкіл, закладів середньої та вищої освіти; вчителів, викладачів і вчених; медиків державних і комунальних установ, інших чиновників.

Згідно із законопроектом, робоче спілкування має відбуватися українською мовою, як і діловодство і документообіг. Судочинство проводиться державною мовою, виключення - згідно процесуального кодексу. Українська мова використовується в Збройних силах України та під час перетину державного кордону.

Документ визначає, що кожен громадянин України має право отримати освіту державною мовою. У дитсадках поряд з українською мовою можна використовувати мову нацменшин у відповідності до законодавства. Зовнішнє незалежне тестування з 2025 року можна буде здати тільки українською мовою.

Мова науки, культури, книговидання, телебачення та преси, комп'ютерних програм, реклами, поштового зв'язку - український, з урахуванням діючих законів.

Обслуговувати споживачів в різних сферах повинні українською мовою, а на прохання клієнта - на будь-якому іншому. Зокрема, послуги в сфері транспорту надаються державною мовою.

Встановлюється, що єдиний документ, який підтверджує рівень володіння українською мовою - державний сертифікат встановленого зразка.

Законопроект передбачає створення інституту уповноваженого із захисту державної мови. Функціями уповноваженого захист української мови як елемента конституційного ладу і захист права громадян на отримання державною мовою інформації та послуг в усіх сферах суспільного життя на всій території країни.

Ініціативою пропонується ввести адміністративну відповідальність за порушення законодавства в сфері застосування державної мови. Крім того, передбачена також кримінальна відповідальність за публічне приниження та зневагу до державної мови". Вона буде аналогічною тій, яка передбачена за публічну наругу над державним прапором, гербом, гімном – штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років.

Нагадаємо, 28 лютого Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про засади державної мовної політики" (закон Ківалова-Колесніченка). Він втрачає чинність з дня ухвалення цього рішення.