Рада оприлюднила проект змін до Конституції для закріплення курсу на ЄС і НАТО

04 вересня 11:44

Президентський законопроект пропонує віднести до повноважень ВР і Кабміну реалізацію стратегічного курсу країни на європейську і євроатлантичну інтеграцію.

 

Парламент оприлюднив на офіційному сайті текст президентського законопроекту №9037 про закріплення курсу України на членство в НАТО і ЄС на конституційному рівні. Ним, зокрема, пропонується внести зміни до трьох статей Конституції, доповнити преамбулу та виключити один пункт з перехідних положень документу.

"Пропонована законодавча ініціатива має на меті внесення необхідних змін до Конституції України для реалізації цілеспрямованого прагматичного курсу України на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору як стратегічних зовнішньополітичних пріоритетів держави", - наголошується у ПЗ.

У пояснювальній записці до проекту закону також йдеться про те, що за чотири роки російської агресії проти України дедалі більше українців підтримують євроінтеграційний та євроатлантичний курс держави.

"Широка суспільна підтримка в Україні європейського та євроатлантичного вибору зумовлена європейською цивілізаційною ідентичністю України", - наголошується у документі.

Законопроектом пропонується внести наступні зміни до статей Конституції України:

- Віднести до повноважень Верховної Ради (стаття 85) визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики держави, реалізацію її стратегічного курсу на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО;

- Визначити президента України (стаття 102) гарантом реалізації стратегічного курсу країни на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО;

- Віднести до повноважень Кабінету міністрів (стаття 116) реалізацію стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та Північноатлантичному альянсі.

- Виключити з перехідних положень обґрунтування для розміщення Чорноморського флоту РФ у Криму;

- Внести до преамбули новелу про "підтвердження європейської ідентичності українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України".

Нагадаємо, в березні президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект про внесення правок до Конституції, які б закріпили курс держави на вступ до ЄС і НАТО. Підготовка проекту закону завершилася в серпні.

Раніше Порошенко повідомив про плани України приєднатися до військово-політичного блоку НАТО протягом найближчих десяти років.

17 січня Рада національної безпеки і оборони (РНБО) схвалила проект закону "Про національну безпеку", який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України) також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

Детальніше про перспективи європейської та євроатлантичної інтеграції і результати недавніх самітів НАТО і ЄС читайте в матеріалі Іванни Климпуш-Цинцадзе "Уперед і вгору".