Рада направила до Конституційного суду законопроект про перейменування Дніпропетровської області

07 лютого 14:57

Після схвалення документу Конституційним судом, депутати мають його затвердити не менше ніж 300 голосами.

 

Верховна Рада України направила до Конституційного суду ухвалений сьогодні у першому читанні законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську. Відповідна інформація міститься на сайті українського парламенту.

"Направлено на висновок Конституційного суду", - йдеться на сайті.

За ухвалення документу проголосували 240 народних депутатів. При цьому перейменування області на Дніпровську народні депутати не підтримали. Після підтвердження судом конституційності відповідного рішення, Рада має схвалити документ у другому читанні не менш ніж 300 голосами.

Зазначимо, що таке рішення депутати намагалися затвердити ще в листопаді 2018 року, але тоді для затвердження не знайшлося 226 голосів.

У травні 2016 року Верховна Рада в рамках виконання закону України "Про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів і заборону пропаганди їх символіки" перейменувала місто Дніпропетровськ в Дніпро. Дніпропетровському місто було названо в 1926 році в честь Григорія Петровського – одного з організаторів Голодомору в Україні.

Напередодні, 6 лютого, Конституційний суд України визнав конституційним законопроект про перейменування Кіровоградської області в Кропивницку. Згідно з Конституцією, парламент може розглядати законопроект про внесення змін в Основний закон за наявності висновку Конституційного суду. Рішення приймаються шляхом голосування за законопроект у першому читанні – 226 голосами та 300 - у другому на наступній сесії.