Пєсков оприлюднив деталі спільних переговорів Меркель і Путіна

19 серпня 13:09

За словами прес-секретаря президента РФ, суботня зустріч у Мезеберзі стала для лідерів держав "звіркою годинників".

 

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков розповів російській службі BBC про ключові моменти переговорів президента Росії Володимира Путіна і канцлера Німеччини Ангели Меркель. Переговори лідерів держав відбулися у суботу, 18 серпня, у резиденції Мезеберг (Німеччина). Для російського гаранта це перший візит у Німеччину з 2014 року.

За даними ЗМІ, переговори тривали три години, Путін і Меркель тривалий час спілкувалися тет-а-тет у парку резиденції. Прес-конференцію за підсумками зустрічі лідери держав не давали.

За словами Пєскова, сторони домовилися "не політизувати" процес будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", оскільки він нібито має "суто комерційний характер". При цьому канцлер Німеччини наполягала на важливості збереження транзиту газу через Україну, про що говорила на прес-конференції до початку переговорів. Пєсков у розмові з журналістами підтвердив обговорення сторонами цього питання, і заявив про те, що перспектива введення нових санкцій США проти компаній, що беруть участь у російському проекті, на переговорах у Мезеберзі не обговорювалася.

Також на переговорах Путіна та Меркель обговорювалася російська агресія в Україні. Канцлер Німеччини мала намір обговорити з президентом РФ перспективу розгортання в Донбасі миротворчої місії ООН і реалізації сталого "шкільного перемир'я" з початком навчального року 1 вересня. "Обидві сторони висловили жаль у зв'язку з тотальним гальмуванням процесу імплементації Мінських домовленостей", - повідомив Пєсков, коментуючи суботні переговори лідерів двох держав.

За словами Пєскова, лідери Росії і Німеччини "дуже докладно" обговорили ситуацію в Сирії. Президент РФ наполягав на необхідності повернення біженців, що нібито вигідно самій Європі. При цьому російський гарант знову намагався протягнути ідею залучення США та Європи до відновлення зруйнованих російсько-асадівськими військами регіонів країни (ЗС Росії у сирійському конфлікті підтримують диктатора Башара Асада – ред.).

"Допомогти відновити водопостачання, каналізацію, допомогти відновити медицину - найбільш елементарні речі. Думаю, що в цьому зацікавлені всі, зокрема й Європа", - заявив Путін.

Своєю чергою канцлер Німеччини наполягала на першочергових проведенні виборів та реалізації конституційної реформи в Сирії. Її також турбує можлива гуманітарна криза в сирійській провінції Ідліб.

До початку переговорів Ангела Меркель також повідомляла про те, що обговорить з Путіним ядерну угоду з Іраном. Берлін має намір виконувати її умови, попри рішення президента США Дональда Трампа вийти з угоди. Президент РФ погодився з нею в цьому питанні.

На переговорах у Мезеберзі також повинні були обговорюватися "актуальні питання прав людини". Однак жодних заяв щодо цього за підсумками переговорів Пєсков не зробив. Однак він згадав проблему підвищення митних зборів, не згадуючи безпосередньо США, яка викликає "обопільну стурбованість" Москви та Берліна.

За словами прес-секретаря президента РФ, метою перших за останні чотири роки двосторонніх переговорів Путіна і Меркель було не досягнення конкретних домовленостей, а проведення "корисної, потрібної і своєчасної бесіди зі звірення годинників".

Канцлер Німеччини також не чекала на особливі результати від "робочої зустрічі" з Путіним у гостьовий резиденції Мезеберг. У травні цього року президент РФ і канцлер Німеччини також зустрічалися в Сочі.