Пєсков назвав нерозумним розірвання договору про дружбу між Україною та РФ

29 серпня 19:33

За словами Пєскова, Росія ніколи не виступала за погіршення відносин з Україною.

 

Денонсація Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією є нерозумною для Української держави. Разом з тим сьогодні відносини між державами перебувають у глибокій кризі і їх важко зіпсувати ще більше. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає РБК.

"Двосторонні відносини знаходяться в ситуації, яку, напевно, дуже важко чимось зіпсувати, в глибокій кризі, і поки немає ніяких факторів, які говорили б про наявність перспектив в нинішній ситуації до їхньої нормалізації", - заявив Пєсков.

Разом з тим він додав, що навіть у контексті нинішньої кризи було б "нерозумно" приймати кроки, які несуть додатковий збиток, як Україні, так і Росії. За словами Пєскова, РФ ніколи не виступала за погіршення відносин і була "противницею і опонентом" дій влади України в Донбасі

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко заявив про те, що Україна підійшла досить підготовленою і юридично захищеною до припинення дії договору про дружбу з РФ. І вже найближчим часом він чекає від Міністерства закордонних справ України необхідний пакет документів.

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Російською Федерацією та Україною (т.зв. "Великий договір"), в якому закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного, був підписаний у 1997 році. У 2008 році угода була автоматично продовжена на 10 років. Тобто в цьому році закінчується термін дії договору.

У квітні цього року Петро Порошенко заявив про те, що Верховна Рада має прийняти рішення про одностороннє припинення дії низки положень договору про дружбу і співробітництво між Україною та РФ.

При цьому в Міністерстві закордонних справ України також вважають, що договір про дружбу з РФ виконав свою місію, але тепер документ вичерпав себе у всіх можливих сенсах. За словами заступника міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олени Зеркаль та радника глави українського МЗС Тараса Качки, до 30 вересня 2018 року Україна повинна вирішити, чи продовжувати дію Договору про дружбу на наступні 10 років, згідно зі статтею 40.

Однак близько 30 міжнародних договорів, укладених в рамках СНД, представляють для України особливий інтерес. В їх числі не тільки угоду про зону вільної торгівлі. Це також і угоду про координаційні органи залізничного транспорту, меморандум про співробітництво у сфері міжнародних транспортних коридорів, угода про порядок вирішення спорів та інше.

Детальніше про вихід України з Договору про дружбу з РФ читайте в матеріалі Олени Зеркаль і Тараса Качки "Великий договір" - нюанси вирішують усе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".