Путін: У заходу немає прав вбивати Каддафі

26 квiтня 17:07

Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін став на захист полковника Муаммара Каддафі, виступаючи 26 квітня в Копенгагені. Російський чиновник заявив, що в жодної країни світу немає санкції на вбивство лівійського лідера.

 

"Говорили - не хочемо вбивати М. Каддафі. Тепер деякі офіційні особи кажуть: "Так, прагнемо знищити М. Каддафі". А хто дозволив це зробити? Що, хіба був суд? Хто взяв на себе це право - страчувати людину, якою би вона не була? " - сказав російський прем'єр у відповідь на питання про те, чому він назвав операцію в Лівії "хрестовим походом".

"Ну яке ж закриття неба, якщо кожну ніч б'ють по палацах?" - пояснив свою позицію В. Путін.
За його словами, країни світу повинні діяти "в рамках міжнародного права з усвідомленням своєї відповідальності, з турботою про мирних громадян". Зараз же, на думку В. Путіна, "цивілізоване співтовариство всією своєю потужністю навалюється на невелику країну, знищує інфраструктуру".
Прем'єр також висловив думку, що основним інтересом тих, хто зараз "орудує в Лівії", можуть бути природні багатства цієї країни. В. Путін сказав, що, за його даними, Лівія займає перше місце в Африці за запасами нафти і четверте - за запасами газу.
Виступу В. Путіна передувала заява міністра оборони Великобританії Ліама Фокса, який зазначив, що М. Каддафі є перешкодою на шляху мирного вирішення лівійського конфлікту. Л. Фокс також сказав, що люди, які приймають рішення про напади на лівійських громадян, будуть вважатися "законною метою" для натовських бомбардувальників.
Раніше російський прем'єр вже висловлювався проти натовської операції в Лівії, порівнявши її з середньовічним хрестовим походом, "коли хтось закликав когось іти в певне місце і чогось звільняти".
Президент Росії Дмитро Медведєв у відповідь назвав неприпустимими заяви про "хрестові походи" в зв'язку з ситуацією в Лівії. Разом з тим Д. Медведєв зазначив, що в ході операції НАТО вийшло за межі повноважень, які встановлені резолюцією Ради безпеки ООН номер 1973.