Путін вимагатиме "залізних гарантій" "формули Штайнмаєра" на саміті "Нормандської четвірки"

13 вересня 18:49

Кремль має намір зберегти контроль над окупованими територіями, легітимізувавши "ДНР" і "ЛНР".

 

У Кремлі заявили, що результатом майбутнього саміту "Нормандської четвірки" мають стати якісь "залізні гарантії" щодо Донбасу. При цьому Росія буде вимагати від України гарантій реалізації "формули Штайнмаєра" в рамках Тристоронньої контактної групи, тобто, ще до зустрічі лідерів України, Німеччини, Франції та РФ.

Пункти російських вимог озвучив радник президента РФ Володимира Путіна Юрій Ушаков у п'ятницю, 13 вересня. За його словами, "успіх зустрічі у верхах" можуть забезпечити три передумови:

- розведення сил і засобів від Станиці Луганської, Золотого і Петрово-Красносілля (до 2016 року – Петровське, - Ред.) Луганської області;

- письмові гарантії виконання "формули Штайнмаєра", що передбачає проведення виборів у ОРДЛО і законодавче закріплення особливого статусу" Донбасу на постійній основі.

"Ми вважаємо важливим напередодні саміту зафіксувати письмово в рамках Контактної групи так звану "формулу Штайнмаєра", яка передбачає, що закон про "особливий статус" Донбасу починає діяти на тимчасовій основі в день виборів і на постійній основі - після виборів і підсумкової доповіді БДІПЛ ОБСЄ", - уточнив радник Путіна.

"Ми хочемо, щоб вже була залізна домовленість, яка сприяла тому, що потім будуть реальні кроки з врегулювання кризи зроблені", - додав він.

Ушаков також повідомив про бажання Кремля перед самітом "Нормандської четвірки" підготувати текст, який лідери України, Франції, Німеччини і РФ могли б прийняти за підсумками переговорів.

"Це дуже важливо. Наповнення цього саміту має бути зафіксовано на папері. Якщо буде за темами, які обговорюються, успішне просування, це створить умови для успіху на саміті", - підсумував він.

Нагадаємо, 12 вересня Володимир Зеленський висловив готовність обговорювати "формулу Штайнмайєра" на майбутньому саміті "Нормадской четвірки". Він також повідомив про наміри домагатися його проведення у поточному місяці. Реалізації "формули Штайнмаєра" вимагає Кремль. П'ятий президент України Петро Порошенко категорично відкидав цей підхід, наполягаючи на тому, що вибори в ОРДЛО можна проводити лише після виведення російських військ і передачі контролю над кордоном Україні або ж миротворцям ООН.

Другий президент України Леонід Кучма, який очолює українську делегацію в ТКГ, висловив упевненість, "формулу Штайнмаєра" на зустрічі "Нормандської четвірки" затверджено не буде, і Зеленський не погодиться на "особливий статус" і вибори на окупованій території до виведення російських військ.

У той же час, міністр закордонних справ україни Вадим Пристайко запропонував провести місцеві вибори на всій території України, включаючи окупований Донбас. При цьому він заявив, що "формулу Штайнмаєра" в 2016 році нібито погодив Порошенко, який виступав категорично проти неї.

13 вересня Верховна Рада голосами фракцій "Слуги народу", "Опозиційної платформи – За життя", "Батьківщини" і групи "За майбутнє" достроково розпустила Центральну виборчу комісію. Найближчим часом парламент має затвердити новий склад ЦВК.