Путін пообіцяв обговорити з бойовиками "ЛДНР" питання обміну полоненими

15 листопада 16:21

З пропозицією про обмін полоненими виступив Віктор Медведчук.

 

Президент Росії Володимир Путін заявив про те, що переговорить з керівництвом "ДНР" і "ЛНР" з приводу пропозиції про обмін полоненими, з якою виступив лідер руху "Український вибір - право народу" Віктор Медведчук.

Медведчук звернувся з цим проханням до Путіна в місті Істра під час відвідування Ново-Єрусалимського монастиря. Звернення Медведчука підтримав присутній при розмові патріарх Кирило.

"Сьогодні готова до обміну велика кількість людей, і Україна сьогодні готова звільнити 306 чоловік, і розраховує на звільнення Донецьком і Луганськом 74 людей, це можна було б зробити до новорічних і різдвяних свят", - сказав він.

Медведчук попросив російського президента звернутися до ватажків "ЛДНР" Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького з проханням провести цей обмін. Він зазначив, що "сьогодні рівно 14 місяців як не проходять обміни".

"Причина такої ситуації полягає в тому, що згідно з мінським угодами обміни повинні проводитися за формулою "всіх на всіх", – заявив політик.

За його словами, "в Україні на сьогоднішній день виникли складності виконання цього принципу, вони полягають у тому, що об'єктивно, згідно з чинним законодавством, на даний час не можна реалізувати цей принцип по відношенню до всіх, в першу чергу щодо тих, хто притягнений за особливо тяжкі злочини".

На що Путін відповів: "Я зроблю все, що від мене залежить, переговорю з керівництвом і "Донецької республіки", і "Луганської республіки". Сподіваюся, те, що ви пропонували, буде реалізовано, і як найшвидше".

Як повідомила раніше представник України у Тристоронній контактній групі в Мінську Ірина Геращенко, бойовики утримують в заручниках 152 українських громадянина. Серед незаконно утримуваних є як військовослужбовці, так і цивільні особи.