Профспілки обіцяють масові акції проти пенсійної реформи

18 лютого 10:44

Федерація профспілок України (ФПУ) обіцяє організувати масові акції протесту, якщо уряд не відкличе свій законопроект N 7455 «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

 

«У разі ігнорування урядом думки переважної більшості українського суспільства ФПУ буде змушена розпочати масові акції протесту в усіх регіонах України на захист пенсійних прав громадян України», - йдеться в повідомленні федерації.

Як відзначили у ФПУ, незважаючи на вимоги профспілок та доручення уряду, Міністерство соціальної політики не змогло організувати належне громадське обговорення проекту пенсійної реформи, обмежившись інструктивними зустрічами переважно зі службовцями державних та комунальних установ.

Натомість ФПУ провела громадське обговорення в регіонах України за участю профспілкових, ветеранських, жіночих та інших організацій, представників трудових колективів. Учасники слухань дали різко негативну оцінку проекту, особливо пропозиціям щодо підвищення пенсійного віку жінкам, збільшення на 10 років нормативного стажу для призначення пенсій. Майже у всіх регіонах учасники вимагали негайних масових протестних акцій у Києві та областях.

Федерація профспілок України, сподіваючись на врахування Урядом гостроти проблеми та суспільної думки, утрималась від прийняття такого рішення до парламентських слухань з цього питання.

Парламентські слухання «Стан проведення пенсійної реформи та шляхи її вдосконалення» пройшли 16 лютого цього року. Практично всі учасники слухання від профспілок, громадських організацій, політичних партій, за винятком представників уряду та міжнародних фінансових організацій, висловилися за неприйнятність у такому вигляді та відкликання з парламенту законопроекту N 7455 і його доопрацювання.

«Зважаючи на повне несприйняття урядового проекту реформи суспільством, ФПУ закликає Кабінет міністрів України з розумінням оцінити результати обговорення проекту та загострення протестних настроїв у суспільстві, відкликати проект закону N 7455 з Верховної Ради України та організувати підготовку збалансованої пенсійної реформи разом з професійними спілками та роботодавцями…» - наголошується в повідомленні ФПУ.