Проект змін до Конституції про курс на НАТО та ЄС у четвер передадуть до КСУ – Геращенко

17 вересня 22:34

Віце-спікер не сумнівається, що більшість депутатів підтримають президентський законопроект.

 

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко висловила впевненість, що в найближчий четвер, 20 вересня, більшість депутатів підтримають проект закону про закріплення в Конституції курсу на інтеграцію до НАТО і Євросоюзу.

Після прийняття поправок до Основного Закону в першому читанні проект, згідно із законодавством, маэ проаналізовати Конституційний суд.

"У мене немає сумнівів, що в четвер український парламент проголосує за скерування пропозицій президента України щодо змін до Конституції в частині закріплення курсу України на ЄС і НАТО до Конституційного суду", - заявила віце-спікер в ефірі телеканалу "Прямий" увечері в понеділок, 17 вересня.

Геращенко назвала метою президентського законопроекту попередження реваншу та недопущення згортання євроатлантичного курсу держави.

"Реванш сьогодні піднімає голову, в цьому теж є вина і Верховної Ради... Тому наше завдання-запобігту реваншу, в тому числі, зафіксувавши незмінність курсу країни в Конституції", -підкреслила політик.

Для прийняття законопроекту про внесення змын до Конституціъ в першому читанні достатньо, щоб за нього проголосували 226 народних депутатів. Після цього проект скеровуэться до Конституційного суду, і в разі позитивного рішення КСУ - виноситься на голосування у другому читанні. У цей раз для успішного голосування необхідні голоси конституційної більшості – 300 депутатів.

Нагадаємо, в березні президент Петро Порошенко доручив розробити законопроект про внесення поправок у Конституцію, які б закріпили курс держави на вступ до ЄС і НАТО. Підготовка проекту закону завершилася в серпні. Після закінчення підготовки, Рада оприлюднила відповідний проект змін до Основного Закону.

До преамбули Конституції планується внести новелу про цивілізаційний вибір України. У трьох статтях будуть закріплені обов'язки Верховної Ради, Кабміну і президента підтримувати і реалізовувати курс інтеграції України до НАТО і ЄС. А з перехідних положень планують прибрати обґрунтування для розміщення Чорноморського флоту РФ у Криму.

В НАТО заявили, що підтримують право України дотримуватися євроатлантичного курсу. Разом з тим, за даними ЗМІ, в ЄС скептично оцінили конституційні ініціативи президента України.

Як повідомлялося, 17 січня РНБО схвалила проект закону "Про національну безпеку", який передбачає законодавче закріплення планів України на членство в НАТО та Євросоюзі.

Прийнятий у 2017 році закон №6470 про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо зовнішньополітичного курсу України) також визначає членство України в НАТО як стратегічний зовнішньополітичний пріоритет держави.

Детальніше про перспективи європейської та євроатлантичної інтеграції і результати недавніх самітів НАТО і ЄС читайте в матеріалі профільного віце-прем'єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе "Уперед і вгору".