Продавати землю іноземцям без референдуму не будуть – Разумков

15 листопада 02:33

Інше питання у тому, коли саме буде проведений цей референдум – підготувати його не так-то і легко.

 

Земельний ринок України, який буде створено у рамках земельної реформи, може бути відкритий для іноземців тільки за результатами загальнонародного референдуму, 15 листопада запевнив спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1".

Зокрема, Разумков спростував інформацію про те, що референдум щодо відкритості земельного ринку для іноземних громадян проведуть "між першим і другим читанням".

"Це не відповідає дійсності, тому що це неможливо фізично – підготувати, провести референдум... Зараз немає закону про референдум... Про що говорив президент, про що було погоджено, наскільки я розумію, з більшістю парламенту... Позиція номер один: ринок землі буде відкриватися, він буде відкриватися для фізичних осіб і він буде відкриватися для юридичних осіб, власниками і кінцевими бенефіціарами яких є українські громадяни", – заявив він.

При цьому Разумков додатково зазначив, що про передачу корпоративних прав на землю компаніям, власниками або бенефіціарами яких є іноземці, і мови не йде.

"Щодо референдуму: референдум відбудеться і тільки після цього референдуму, коли українське суспільство визначиться, що вого готове або не готове залучити і дати можливість іноземцям купувати українську землю, або продавати корпоративні права, то цей ринок буде відкритий і для іноземців. Але після референдуму", – запевнив спікер.

Читайте також: "Скасували економічне рабство": Зеленський відреагував на ухвалення законопроєкту про ринок землі

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", яким передбачається відкриття ринку землі в жовтні 2020 року та можливість її продажу іноземцям у 2023 році. За документ проголосували представники "Слуги народу" та кілька позафракційних депутатів. 240 голосів "за". Проти " проголосували 52, а ще 57 утрималися.

Напередодні президент Володимир Зеленський обіцяв, що землю в Україні зможуть купувати лише українські громадяни. Іноземці зможуть купувати земельні ділянки лише у випадку, якщо про це українці проголосують на всеукраїнському референдумі.

Зазначимо, що за даними соціологічних досліджень більше половини населення України підтримують запровадження ринку землі в країні, однак 69% проти надання дозволу іноземцям купувати землю коли-небудь. Однак згідно з планами Кабміну, у першу чергу право на купівлю землі отримають українці, а для іноземців ринок відкриють через 4 роки.

Детальніше про реформу ринку землі читайте в статті "Земельна реформа чи вибоїстий шлях в далеке минуле" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".