Про що Янукович говорив на прес-конференції у Москві

06 лютого 16:05

Під час виступу перед журналістами екс-президент прокоментував вирок суду, вибори в Україні, а також розповів про те, як у нього "все добре".

 

Колишній президент Віктор Янукович у середу, 6 лютого, провів чергову московську прес-конференцію. Попередня відбулася майже рік тому, у березні 2018 року. Нинішня була анонсована як конференція з "актуальних питань української політики", на ділі – президент-утікач розповідав про своє бачення ситуації у країні.

DT.UA наводить основні положення його виступу.

Про вирок

Янукович прокоментував рішення Оболонського районного суду Києва, яким його заочно засудили до 13 років в'язниці за держзраду.

"Вирок був, всім зрозуміло, написаний під диктовку влади. І той тиск, який чинився на суд, він був безпрецедентним. Вирок не має нічого спільного із законом", - сказав екс-президент. Він також заявив, що український "народ не вірить у цей суд".

Про Віктора Медведчука

Колишній глава України розповів, що нібито готується замах на лідера проросійської організації "Український вибір" Віктора Медведчука.

"У мене ніколи не було до Медведчука особливих симпатій. Але це неприпустимо до будь-якого громадянина України. Не повинні спецслужби "сращиваться" з радикалами і використовувати їх у своїх цілях. У мене пройшла інформація, що створена група з 12 осіб, яка працює, можливо, не тільки щодо Медведчука".

Про Петра Порошенка

У чинного президента України немає шансів "чесно перемогти" на майбутніх виборах, заявив Віктор Янукович. Він додав, що влада "шукає інструменти як вплинути на тих, хто виступає проти них".

Посилаючись на різних політологів і аналітиків, екс-президент також заявив, що антирейтинг нинішної влади не дозволить їй перемогти. Янукович також заявив про те, що Порошенко "постійно йому брехав".

Про обмін утримуваними особами

Президент-утікач зголосився брати участь в обміні утримуваними особами. Сказав, що міняти треба "всіх на всіх", і він нібито може поговорити про це з президентом РФ Володимиром Путіним. За його словами, це буде можливим, якщо на це погодиться українська сторона, зокрема Петро Порошенко.

Про вибори в Україні

"Там дуже багато прізвищ (кандидатів у президенти, - ред.), яких я не знаю. Я не бачив їх програм. Я можу сказати загалом. У мене великі надії на те, що в політику прийдуть свіжі обличчя. Вони спробують себе може на президентських, потім підуть на парламентські вибори", - сказав Янукович. Найбільш вірогідних претендентів на пост президента не назвав.

Він також прокоментував рішення України закрити виборчі дільниці в Росії. "Крим - український? Скільки українців у Криму? Нехай вони проголосують за українську владу. Дайте їм можливість". За його словами, у російському Ростові теж треба відкрити ділянки, адже "куди не глянь, там українці".

Про угоду від 21 лютого 2014 року

Янукович заявив, що його тоді "обдурили і зрадили, кинула як лоха", а відповідальність за події в Україні лежать на підписантах договору за посередництва Європейського союзу. "Як вони 21 числа підписали мирну угоду зі мною і 21 числа вже озброєні молодики захопили Адміністрацію президента, Кабмін...".

Про себе

Колишній президент стверджує, що вільно пересувається по РФ, може виїжджати в будь-яку країну. Він також додав, що його "немає ні в яких базах Інтерполу" і взагалі у нього "немає жодних проблем". На питання про здоров'я сказав, що після отриманої травми на корті, йому дали надію на те, що він зможе продовжити заняття гольфом.

Як і на попередніх конференціях президент-утікач багато говорив про те, що в Україні в 2014 році відбувся "державний переворот". Україна після цього стала "вогнищем війни і нестабільності", а Європа, США і Росія опинилися "мимоволі втягнуті у цей конфлікт". Також він додав, що розстріли на Майдані нібито організували самі організатори Майдану.