Призначений Порошенком і звільнений Зеленським член Вищої Ради правосуддя подав позов до суду

13 червня 21:24

Між призначенням і звільненням члена ВРП пройшла мінімальна кількість днів.

 

Член Вищої Ради правосуддя Андрій Василенко зажадав узнати, на якій підставі його звільнено з посади. Відповідь на це питання він бажає отримати через суд: Василенко хоче визнати протиправним указ президента, яким скасовано його призначення. Андрій Василенко, якого звільнив президент Володимир Зеленський, подав судовий позов до Касаційного адміністративного суду.

Про це повідомляє "Главком" з посиланням на відомості держпорталу "Судова влада України".

Позивач хоче, щоб суд визнав протиправним та скасував указ президента України, яким 10 червня було скасовано його призначення до ВРП за квотою глави держави. Того ж дня Зеленський своїм указом скасував призначення іншого члена ВРП Михайла Ісакова.

11 червня у справі Василенка призначено склад суду у кількості п'яти служителів Феміди. Доповідачем визначено суддю Ігоря Дашутіна.

В адміністрації діючого президента наголосили, що Зеленський скасував два укази свого попередника Петра Порошенка про призначення членів Вищої ради правосуддя як незаконні.

"Наприкінці каденції президента Порошенка було змінено правила процедури щодо конкурсного добору у Вищу раду правосуддя. Не дочекавшись рішення конкурсної комісії, завершення відбору, Порошенко призначив всупереч закону про ВРП. Сьогодні справедливість було відновлено. Зеленський підписав указ про скасування тих рішень та оголосив новий конкурс на посади членів ВРП", - заявив заступник голови АП Руслан Рябошапка.

Крім цього, 12 червня Вища рада правосуддя оприлюднила повідомлення, в якому зазначила, що Василенко та Ісаков написали заяви про надання їм відпустки без збереження заробітної плати.

"Вища рада правосуддя є повноважною і як конституційний орган державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів, продовжує виконувати функції, визначені Конституцією України та законами України", - сказано в офіційному повідомленні.

Наразі ректор Хмельницького університету управління та права Олег Омельчук оскаржує в суді два укази екс-президента Петра Порошенка щодо призначення Андрія Василенко і Михайла Ісакова членами Вищої ради правосуддя.

Він зауважив, що Окружний адміністративний суд Києва 22 квітня 2019 року заборонив голові Конкурсної комісії з добору кандидатів для здійснення президентом призначення членів ВРП Володимиру Буткевичу чи іншій особі, яка виконує його обов'язки, подавати на розгляд президенту України список кандидатів, які рекомендуються для призначення членами Вищої ради правосуддя.

Раніше п'ятий президент України Петро Порошенко підписав укази, якими призначив двох членів Вищої ради правосуддя. Відповідні укази №217 і 218 були опубліковані на сайті тоді ще глави держави в понеділок, 13 травня. Так, за рішенням президента, членами ВСП стали Ісаков Михайло і Василенко Андрій.