Президентський законопроект про децентралізацію загрожує місцевому самоврядуванню — голови громад

19 грудня 14:22

Керівники громад та експерти звернулися до президента зі спільною заявою.

 

Президентський проект Закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" містить загрози для місцевого самоврядування і демократії в цілому, заявили керівників громад та експертів з питань децентралізації влади і місцевого самоврядування. У спільній заяві вони звернулися до президента України Володимира Зеленського із закликом створити відкритий майданчик для обговорень щоб доопрацювати законопроект.

"Запропоновані законопроектом №2598 зміни, порівняно з чинною Конституцією України, містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та президента", - йдеться в заяві.

Підписанти зазначили, що до загроз, які несе в собі законопроект, необхідно привернути увагу не лише Зеленського, а й Верховної Ради України, Кабінету міністрів, послів країн великої сімки в Україні, представників ЄС та інших міжнародних інституцій, а також широкої громадськості. Зокрема, Зеленського закликали не допустити поспішного голосування за законопроект, та провести широкі дискусії та професійні консультації задля доопрацювання документу.

"Звертаємося до президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проекту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо", - звернулися підписанти до голови держави.

Так, підписанти вказали на такі недоліки:

- можливість втручання префектів у справи самоврядування загрожує місцевій демократії;

- право президента зупиняти повноваження місцевих рад та голів громад може призвести до порушення рівності форм народовладдя;

- необґрунтоване позбавлення міст Київ та Севастополь особливого статусу;

- включення великих громад або міст обласного значення до складу округів може призвести до диспропорції та суперечності при формуванні рад округів через значні відмінності у чисельності населення громад, які увійдуть до їх складу;

- надання терміну "громада" подвійного значення призведе до значного ускладнення юридичних аспектів діяльності органів місцевого самоврядування;

- право влади у будь-який час переглянути склад громади, округу, області може не враховувати думку самої громади;

- відсутність у документі чітких повноваження голів нових громад може призвести до позбавлення їх права головування на засіданнях місцевих рад та керівництва виконавчим органом ради;

- невизначеність гарантій фінансової та майнової автономії округів та областей загрожує знищенню результатів реформи децентралізації.

Підписанти зазначили, що у разі ухвалення законопроекту в такому вигляді "Україна ризикує отримати посилену владну вертикаль старого зразка замість європейських інституцій місцевої демократії".

На даний момент під заявою підписалося 55 осіб.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади 13 грудня. У Європарламенті розкритикували законопроект в частині запровадження інститутів перфектів. Євродепутати наголосили, що система префектів "не повинна протистояти децентралізації і не повинна бути спрямована на створення вертикалі влади.

У свою чергу комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування не підтримав проект змін в Конституцію щодо децентралізації і нового адміністративно-територіального устрою.

Докладніше про особливості запропонованого президентом Зеленським закону читайте у статті Інни Ведернікової "ЗЕконституція: що "зашито" в децентралізацію?".