Президентський указ про розпуск Ради оскаржили у Верховному суді

23 травня 12:13

Суперечливе рішення Зеленського про проведення позачергових парламентських виборів неодноразово піддавалося критиці.

 

Указ президента України Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня оскаржили у Верховному суді.

Із позовом до суду звернувся громадський рух "Спільна Справа", повідомив на своїй сторінці в Facebook координатор руху Олександр Данилюк.

""Спільна Справа" оскаржила незаконний указ Зеленського про розпуск Верховної Ради до Верховного суду України", - йдеться у повідомленні.

Активісти також закликали Зеленського провести вибори за відкритими списками, із поданням кандидатами електронних декларацій.

Зазначимо, 23 травня президентський указ було опубліковано в газеті Кабінету міністрів "Урядовий кур'єр", документ набув чинності. Чергові парламентські вибори мали відбутися восени 2019 року.

21 травня в Адміністрації президента відбулися консультації Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради, головами фракцій і груп. За їхніми підсумками стало відомо, що президент ініціює позачергове засідання парламенту для внесення змін у виборче законодавство – переходу до пропорційної виборчої системи із закритими списками, зниження прохідного бар'єру з 5% до 3% і відмову від "мажоритарки".

При цьому Зеленський публічно виступав за пропорційну систему з відкритими списками, що закріплено в його виборчій програмі, а також у коаліційній угоді 2014 року, підписаній лідерами фракцій БПП, "Народного фронту", "Батьківщини", "Самопомочі" і "Радикальної партії".

У той самий день Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня.

Попри те, що голова АП Андрій Богдан обіцяв, що президентський законопроект буде внесений до Верховної Ради вранці 22 травня, його зареєстрували в парламенті за годину після початку пленарного засідання. Депутати відмовилися включити до порядку денного обидва президентські законопроекти про внесення змін у закон про вибори і про внесення змін у закон про публічні закупівлі. Розгляд законопроектів підтримали менше 100 парламентарів.