Президент запропонував Кабміну узаконити торговельну блокаду Криму

23 листопада 14:08

До остаточного затвердження урядом цього рішення, будуть діяти тимчасові обмеження.

 

Президент Петро Порошенко пропонує прем'єр-міністру Арсенію Яценюку розглянути питання про припинення товарообігу і вантажного транспортного сполучення в обидві сторони з окупованим Кримом.

З таким листом Порошенко звернувся до глави уряду ще 4 листопада, повідомляє прес-служба президента в понеділок, 23 листопада.

Порошенко пропонує уряду затвердити відповідне рішення Кабміну. Поки це рішення не буде законно затверджене остаточно, президент пропонує забезпечити тимчасове застосування цих обмежень.

Президент зазначає, що одним із пріоритетних завдань органів державної влади на сьогодні є визначення моделі подальших відносин України з тимчасово окупованою територією АР Крим.

"Останнім часом істотно загострилося протистояння між громадськими активістами та окупаційною владою Криму. Порушено низку кримінальних справ проти ініціаторів торгової блокади Криму. Ініціатори безстрокової акції блокування поставок українських товарів на Кримський півострів, яка почалася 20 вересня поточного року, вимагають повністю припинити торговельні відносини з окупованою територією", - аргументує в листі Порошенко необхідність припинення вантажного транспортного сполучення з АРК.

З

З 20 вересня, кримські татари та інші протестувальники почали продуктову блокаду Криму. Блокада стосується лише вантажних автомобілів, які перевозять товари в Крим і назад, - для них перекриті всі три дороги та пункти пропуску (Чонгар, Чаплинка і Каланчак) на адмінкордоні з Херсонською областю.

Проте громадяни і легкові авто можуть безперешкодно потрапити на територію півострова.

На початку вересня лідери кримських татар заявили, що мають намір розпочати безстрокову блокаду адміністративної межі з окупованих Росією, Кримом, щоб не допустити ввезення українських товарів на територію півострова. Планується, що блокада буде безстроковою і пройде в три етапи.