Президент України попросив Конгрес США визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями

21 липня 21:29

Терористами повинні бути визнані не тільки діючі на Донбасі бойовики, але і ті, хто їх підтримує.

 

Проблема на Сході України повинна бути вирішена, оскільки вона несе загрозу безпеці всього світу, заявив президент України Петро Порошенко в інтерв'ю американській телекомпанії CNN, повідомляє президентська прес-служба.

Президент звернувся до Конгресу США із закликом визнати терористами бойовиків та організації, що діють на Сході України, а також усіх, хто їх підтримує. "Це буде важливий жест солідарності, який ми очікуємо від всього світу", - зазначив Порошенко.

Президент підкреслив, що не можна називати сепаратистами тих, хто вбиває невинних людей, вони - терористи. За його словами, "кожна людина у світі зараз повинен відчути, наскільки це загрозливо для усіх".

Говорячи про шляхи врегулювання ситуації на Донбасі, президент підкреслив, що повинні бути використані всі засоби для деескалації, розуміння чого він продемонстрував, запропонувавши мирний план і згодом проголосивши режим одностороннього припинення вогню на 10 днів.

Глава держави вважає, що в разі, коли санкції не працюють, є підстави для звернення до Конгресу США про надання Україні для вирішення проблем безпеки спеціального статусу - головного союзника поза блоком НАТО (MNNA Major Non - NATO Ally of the United States), як Ізраїлю, Австралії і Філіппін. "Це - загроза для всього світу, це - не конфлікт в Україні. Українська нація зараз єдина як ніколи, і світ повинен знайти правильну відповідь на дії терористів", - підкреслив він.

Президент підкреслив, що реакція всього світу на події з літаком повинна бути єдиною. Кожна людина, кожна країна, включаючи Росію, повинні визначитися - бути з терористами або з усім світом.

Президент жорстко відреагував на твердження російської сторони про те, що поруч з малазійським літаком міг перебувати український літак. "Це безвідповідальне і помилкове твердження", - заявив Порошенко і повідомив, що запропонував експертам з Росії приєднатися до міжнародних експертів, які зараз працюють на місці падіння літака.

З іншого боку, підкреслив глава держави, є багато доказів того, що Росія підтримує терористів на Сході України.

Порошенко поінформував про "величезні зусилля", які зараз вживаються владою для забезпечення прозорого розслідування обставин трагедії літака. Так, він повідомив про своє рішення припинити бойові операції на 40-кілометрової території навколо місця падіння "Боїнга-777" до завершення розслідування. !zn

Читайте також:

В США запропонували назвати РФ спонсором тероризму

Україна готує міжнародні позови про визнання "ЛНР" і "ДНР" терористичними організаціями

ЄС заборонив ватажкам бойовиків з Донбасу в'їзд на свою територію

На переговорах у Донецьку Медведчук представляв угруповання ДНР і ЛНР