Президент пригрозив покарати замовників зіткнень біля Ради

02 вересня 22:11

Порошенко також звернув увагу, що загострення ситуації відбулося вже після голосування в першому читанні конституційних змін.

 

Відповідальність за сутички біля Верховної Ради 31 серпня повинні понести не тільки безпосередні виконавці - учасники мітингу, але і ті, хто причетний до організації та постачання зброї мирної акції, заявив президент Петро Порошенко під час засідання РНБО.

"Сьогодні вже є перші судові рішення, які запроторили за ґрати тих, хто підняв руку на українських військовослужбовців і намагався дестабілізувати ситуацію і в Києві, і в країні. Але я підкреслюю, щоб тільки виконавцями слідчі органи не обмежувалися. Щоб були знайдені і замовники, і організатори, у тому числі і політичні", - сказав Порошенко.

Глава держави також акцентував на необхідності проведення максимально прозорого розслідування, "щоб вся країна і весь світ могли побачити, хто і з якою метою намагався дестабілізувати ситуацію".

Порошенко також зазначив, що загострення ситуації у парламенту відбулося вже після голосування в першому читанні конституційних змін щодо децентралізації.

"Це лише голосування в першому читанні, за підсумками якого відбудеться масова роз'яснювальна робота та дискусія. Суспільство рік обговорювало зміни в Конституцію і буде мати ще достатньо часу для того, щоб розібратися, спростувати і відкинути цю брехню, яка організована як всередині країни, так і за її межами для дискредитації не тільки України, а й української Конституції, всесвітньої коаліції, залишивши Україну один на один зі своїми проблемами", - сказав Порошенко.

Читайте також: В ЄС розглядають насильство під Радою як готовність заплатити високу ціну за мир

31 серпня Рада попередньо схвалила законопроект щодо децентралізації в Україні, який, крім іншого, дає широке місцеве самоврядування в Донбасі. Схвалили президентський законопроект у першому читанні 265 народних депутатів: від "Блоку Петра Порошенко" - 115 депутатів, від "Народного фронту" - 69, "Опозиційний блок" - 38, "Самопоміч" - 5, від групи "Відродження" - 11 депутатів, від групи "Воля народу" - 14. Варто відзначити, що в другому читанні буде потрібно 300 голосів.

Після цього під Радою почалися заворушення, в ході яких в правоохоронців кинули бойову гранату.

У результаті було госпіталізовано понад 130 осіб , більшість з яких - силовики, троє нацгвардійців загинули.

У МВС звинуватили "свободівців" у вибух бойової гранати під Радою і провокаціях. У самій "Свободі" стверджують, що силовики "першими застосували силу до протестувальників", а влада провокує патріотів", тому вся відповідальність за "теракт" у Раді лежить на них.

2 вересня суд заарештував кілька підозрюваних у провокаціях під Радою, включаючи Гуменюка - одного з головних підозрюваних у вбивстві нацгвардійців в результаті вибуху гранати.

Сергій Рахманін у статті в DT.UA аналізуючи питання, що означають спрямовані Радою в КС зміни до Конституції, прогнозує, що Київ буде змушений прийняти постійне законодавство про "особливий статус" Донбасу згідно з Мінськими домовленостями і зазначає, що 11-й пункт Мінських угод передбачає "прийняття постійного законодавства про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей відповідно до заходів, зазначених у примітках (прим.1) до кінця 2015 року".