Президент окреслив першочергові завдання децентралізації

02 вересня 17:23

До завершення реформи "прив'язана" дата проведення місцевих виборів.

 

Президент України Володимир Зеленський чекає на невідкладне завершення децентралізації і вирішення першочергових завдань регіональної політики. Відповідну заяву Зеленський зробив під час зустрічі з керівництвом Верховної Ради, Кабінету міністрів і правоохоронних органів.

"Невідкладне завершення процесу децентралізації, зокрема внесення змін до Конституції України, – передача реальної влади, фінансів і ресурсів на місця, завершення секторальної децентралізації, наближення послуг до кожного мешканця громади, забезпечення їхньої якості", - окреслив наявні завдання Зеленський.

Він також наголосив на необхідності формування правил державного адміністративно-територіального устрою щодо визначення меж кожної теродиниці і завершення об'єднання територіальних громад.

"Реформувати місцеві органи виконавчої влади, які, серед іншого, контролюватимуть законність рішень новоутворених органів місцевого самоврядування. Провести місцеві вибори на новій адміністративно-територіальній основі", – додав президент. На його думку, ці завдання мають бути виконані упродовж 2019-2020 років.

Зеленський також доручив до кінця поточного року підвищити спроможності Агенції регіонального розвитку та забезпечити ефективне використання коштів Держфонду регіонального розвитку й інших бюджетних програм розвитку регіонів. І розробити до 1 грудня інформаційну кампанію для роз'яснення реформи ЖКГ.

Крім цього, президент доручив затвердити нову державну Стратегію регіонального розвитку з 2021 по 2027 роки. Для виконання кожного з цих завдань призначено відповідального.

Нагадаємо, чергові вибори до місцевих органів самоврядування мають відбутися 25 жовтня 2020 року.

У команді президента України Володимира Зеленського анонсували проведення адміністративної реформи, щоб розширити повноваження влади місцевого рівня. У пропрезидентській партії "Слуга народу" на разі немає єдиної думки щодо дати проведення місцевих вибрів, адже ключовою умовою для їх проведення там називають завершення процесу децентралізації.

Докладніше про новий етап реформи децентралізації читайте в матеріалі Ярослава Жаліло "Чи з іскри полум'я займеться? або Сім викликів для нового етапу децентралізації" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".