Прем'єр-міністр Єгипту змінив склад уряду

18 липня 05:50

Прем'єр-міністр Єгипту Ессам Шараф оголосив про призначення 12 нових міністрів.

 

Масову відставку колишніх членів уряду і заміну їх на нових було оголошено під тиском громадської думки. З початку липня на площі Тахрір у Каїрі проходять безстрокові масові демонстрації з вимогою більш активного проведення реформ, які були обіцяні після повалення режиму Хосні Мубарака.

Найбільш відомою фігурою серед відправлених у відставку є міністр у справах старожитностей Захі Хавасс, який вважається одним із провідних археологів світу. Хавас, котрий обіймав посаду міністра ще в уряді Мубарака, після повалення екс-президента був засуджений до року в'язниці, однак згодом домігся скасування вироку в суді вищої інстанції.

Більшість призначених міністрів є відносно новими фігурами в єгипетській політиці, що підкреслює відсутність їх зв'язку з режимом Мубарака. Очікується, що остаточний список нових членів кабінету буде опубліковано вдень 18 липня.

У свою чергу, багато з протестуючих заявили про те, що не збираються йти з площ доти, поки не буде виконано всі їх вимоги. Окрім іншого, демонстранти хочуть домогтися якнайшвидшого суду над Мубараком і його найближчим оточенням, заборони на розгляд цивільних справ військовими судами, а також збільшення мінімальної заробітної плати.

Представники влади розповсюдили повідомлення, в якому заявили про свою повагу до права народу на мирне вираження протесту, однак попередили про те, що будь-які спроби організації безладів і пошкодження державної або приватної власності будуть припинятися.

Як повідомлялося, у центрі Каїра 8 липня пройшла демонстрація з вимогою прискорити процес проведення реформ. В акції брали участь декілька мільйонів осіб.

Учасники акції протесту також наполягали на якнайшвидшому проведенні суду над чиновниками, які займали провідні пости при президенті країни Хосні Мубараку.