Прем'єр Угорщини Орбан пропонував Польщі захопити і поділити Україну - ЗМІ

18 квiтня 17:20

Угорщина небезпечна, тому що мріє про демонтаж післявоєнного порядку, вважає польський депутат.

 

В розпал протестів на Майдані прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вмовляв Польщу разом захопити українські території і поділитися ними. За словами депутата Сейму від "Громадянської платформи" Славомира Нітраса, угорський лідер "мріє про перегляд кордонів" у Європі, як і президент Росії Володимир Путін. Про це польський парламентар розповів в інтерв'ю Onet. При цьому, Нітрас назвав угорського прем'єра "дуже небезпечним і хитрим", передає "УНІАН".

"Ми не хочемо дестабілізації Європи. Я вважаю, що Орбана треба вигнати, тому що він гнилий фрукт. Я знаю Віктора Орбана. Він дуже розумний чоловік, знає мови, він вміє просуватися в кабінетах. Про Ярослава Качиньського такого не можна сказати. Орбан дуже спритний політик", - охарактеризував угорського прем'єра Нітрас, натякнувши на те, як Качиньський захоплюється його неліберальним прикладом.

Нітрас додав, що Угорщина - "небезпечна країна", тому що вона мріє про демонтаж повоєнного порядку.

"Орбан мріє про такі зміни, я це знаю. Віктор Орбан намовляв нас, щоб в часи української кризи ми захопили землі і поділилися ними", - сказав польський депутат.

Варто зауважити, що в часи Революції Гідності в Україні у Польщі уряд був сформований партією "Громадянська платформа". Тогочасний президент Броніслав Коморовський теж до неї належав. Лідер нині правлячої у Варшаві партії "Право і Справедливість" Ярослав Качиньський теж підтримував протести на Майдані.

Будапешт продовжить блокувати усі зусилля України щодо взаємодії з НАТО, незважаючи на міжнародний тиск на країну. За його словами, цей тиск є несправедливим з огляду на те, що Україна несе відповідальність за ситуацію, що склалася". У той же час він пообіцяв скасувати вето, якщо Київ "відновить права угорців".

При цьому непримиренна позиція Угорщини, яка активно користується правом вето, стала дратувати членів НАТО. Проведення комісії Україна-НАТО на міністерському та президентському рівнях важливо не тільки для України, але і для країн альянсу.

Зазначимо, що у Вашингтоні і Брюсселі знайшли спосіб, як обійти вето Будапешта, однак на Банковій ще думають, чи варто погоджуватися. Детальніше читайте в матеріалі Володимира Кравченка "Чи доведе "язик" до Брюсселя?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".