Правоохоронці отримали доступ до пошти Ситника, а НАБУ – до фіндокументів Луценка – ЗМІ

08 листопада 11:59

До життя повернувся конфлікт, заморожений рік тому.

 

Директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник програв суд ТОВ "Студія права". Юристи два роки тому оскаржили достовірність інформації у декларації про доходи Ситника. Як інформує "РБК-Україна", подаючись на конкурс в НАБУ Ситник прострочив подачу уточнень до декларації. А після їх подачі у Державній фіскальній службі втратив чинність документ, згідно з яким цю перевірку роблять.

Зазначається, що перевірка декларації належним чином не була проведена, тому в "Студії права" вважають, що посаду директора Бюро Ситник не має права посідати.

"Джерела в силових структурах кажуть, що з цієї затії юристів навряд чи щось вийде, тому що потрібні документи були нібито знищені співробітником адміністрації президента, який потім перейшов на роботу в НАБУ", - пише видання.

Тим часом юридична фірма оскаржила інформацію в деклараціях Ситника за 2015, 2016, 2017 роки. Сутність цього позову повідомили на сайті адмінсуду, зокрема, позивач просить визнати протиправною бездіяльність директора НАБУ, який три роки не вказував право власності на земельну ділянку у Севастополі.

Позов за часом збігся з появою в ЗМІ інформації про те, що дружина Ситника у 2015 році, нібито в обхід закону України, продала земельну ділянку в Криму.

Юристи кажуть, що самі почали війну проти Ситника, тому що він "влаштував більше 20 неуспішних провокацій проти юристів компанії". Тепер "Студія права" ще й пропонує допомогу всім, хто постраждав від дій Бюро.

Проте провадження за даними фактами є і в правоохоронних органах. Його існування в керівництві Генеральної прокуратури заперечують, але минулого тижня за цим провадженням було прийнято рішення суду, яке дає доступ до пошти Ситника і його дружини, пише видання.

Слідчі дії веде поліція, а спостерігає за цим профільний департамент ГПУ. У статті йдеться, що стосунки Ситника і глави МВС стали складатися не кращим чином, після активізації НАБУ у "справі рюкзаків" проти сина Арсена Авакова.

За інформацією видання, тепер Ситнику загрожує кілька статей кримінального кодексу, включаючи статтю, що регламентує відповідальність за службове підроблення.

Своєю чергою НАБУ, за даними джерел у правоохоронних органах, нещодавно отримало близько 20 судових рішень про доступ до фінансових документів родини генерального прокурора Юрія Луценка, і перевіряють джерела його збагачення.

Таким чином, до життя повернувся конфлікт, заморожений рік тому. Тоді НАБУ вивчало природу покупки квартири сином генпрокурора, а ГПУ - як Ситник отримав квартиру в Броварах за гроші благодійного фонду, зазначає видання.

Раніше Артем Ситник заявив, що напередодні виборів цілком можливий сценарій з арештами в антикорупційних органах України. За його словами, влада може піти на такі радикальні заходи з метою змінити керівництво антикорупційних органів на "більш лояльне".

У листопаді минулого року НАБУ відкрило кримінальне провадження за фактом можливого незаконного збагачення генпрокурора Юрія Луценка. Генпрокуратура тоді відкрила кримінальне провадження стосовно Ситника через ймовірне розголошення даних слідства.