Повний текст заяви за підсумками переговорів у Женеві з українського питання

17 квiтня 21:34

В Женеві домовилися про деескалацію ситуації, звільнення всіх захоплених будівель і конституційну реформу в Україні.

 

За підсумками чотиристоронніх переговорів у Женеві (США, ЄС, Україна і Росія) 17 квітня було прийнято заяву, яку публікує прес-служба українського уряду.

"За результатами зустрічі в Женеві щодо ситуації в Україні було досягнуто домовленості щодо конкретних кроків, які мають на меті деэскалацию напруженості і відновлення безпеки всіх громадян.

Всі сторони зобов'язалися утримуватися від будь-яких форм насильства, залякування або провокаційних дій. Учасники зустрічі рішуче засудили і відкинули всі прояви екстремізму, расизму та релігійної нетерпимості, включаючи прояви антисемітизму.

Всі незаконні збройні формування повинні бути роззброєні; всі незаконно захоплені будівлі повинні бути повернуті законним власникам; всі незаконно захоплені вулиці, площі та інші громадські місця в українських містах повинні бути звільнені.

Всім учасникам протестів і тим, хто звільнить будівлі та інші громадські місця і добровільно складе зброю, буде гарантована амністія, за винятком тих, хто буде визнаний винним в скоєнні тяжких злочинів.

Було домовлено, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ буде відігравати провідну роль у сприянні української влади і місцевим громадам негайної реалізації цих заходів, спрямованих на деэскалацию ситуації вже в найближчі дні там, де це необхідно максимально. США, ЄС і Росія зобов'язуються підтримати цю місію, в тому числі, шляхом надання спостерігачів.

Анонсований конституційний процес буде всеосяжним, прозорою і відповідальною. Він буде включати негайний початок широкого національного діалогу, який буде враховувати інтереси всіх регіонів і політичних утворень України, а також дозволить врахувати громадську думку і запропоновані зміни.

Учасники зустрічі підкреслили важливість економічної і фінансової стабільності в Україні і висловили готовність обговорити додаткову підтримку імплементації вищезазначених кроків". !zn

Читайте також:

В Женеві домовилися переписати Конституцію України

США введуть нові санкції, якщо Росія продовжить свої дії в Україні

В Женеві домовилися про роззброєння бойовиків і звільнення будівель на Донбасі

Лавров розповів про переговорах в Женеві з українського питання