Повернення РФ до ПАРЄ: Україна відкликає посла зі Страсбурга для консультацій

25 червня 15:57

Глава української дипломатії назвав "логічним кроком" те, що українська делегація в ПАРЄ офіційно оголосила про рішення зупинити роботу Асамблеї на знак протесту.

 

Міністерство закордонних справ України відкликає посла з Страсбурга для консультацій із-за рішення про повернення Росії до ПАРЄ. Про це написав глава МЗС Павло Клімкін у колонці для "Європейської Правди".

Глава української дипломатії назвав "логічним кроком" те, що українська делегація в ПАРЄ офіційно оголосила про рішення зупинити роботу Асамблеї в знак протесту.

"Призупинення участі в ПАРЄ - цілком логічний крок. Але не назавжди, щоб не віддавати РЄ на поталу Росії та її друзям. Набагато складніше, власне, з Радою Європи. Це наш юридичний і людський обов'язок - брати участь в її механізмах захисту прав людини. Хоча арсенал цих механізмів далеко не ідеальний, але важливий. У всьому іншому РЄ втратила нашу довіру, і відновити її буде дуже складно. Тому відкликаємо нашого посла при Раді Європи для консультацій", - зазначив він.

За словами Клімкіна, проблема полягає не в самому факті повернення російської делегації в ПАРЄ, а в тому, що "це поштовх до створення нової нормальності у відносинах з РФ".

Міністр також зазначив той факт, що повернення російської делегації в ПАРЄ сталося під час головування Франції.

"Бути країною-засновником Нормандського формату і розгортати червону доріжку перед російськими депутатами без виконання РФ жодної з умов – це, вибачте за мою французьку, повний mauvais ton. Просто тотальний когнітивний дисонанс, який ще відгукнеться всій Європі", - підкреслив він.

Нагадаємо, "За" резолюцію, яка змінює списку санкцій механізм і відкриває для РФ можливість повернутися до участі в роботі ПАРЄ без будь-яких обмежень проголосували 118 делегатів, "проти" - 62, і 10 людей утрималися. Резолюцію в повному складі підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини. Проти в повному складі проголосувала делегація України і Грузії і більшість делегатів від Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великої Британії та Швеції.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення повернути Росію в організації. Оскаржити повноваження РФ за змістовним підстав запропонувала грузинська делегатка Ніно Гогадзе. У свою чергу глава української делегації Володимир Ар'єв оскаржив повноваження Росії в ПАРЄ з процедурних підстав.

Також українська делегація прийняла рішення припинити участ у Парламентській асамблеї Ради Європи та попросила Раду терміново розглянути це питання. Окрім того, українці в Асамблеї звернулися до президента Зеленського та МЗС щодо припинення участі в інших органах Ради Європи. До прийняття Радою відповідних рішень, українська делегація братиме участь у вирішенні лише тих питань, які пов'язані з поверненням Росії до ПАРЄ.