Посольство США знову закликало РФ звільнити Сенцова

17 серпня 22:44

У Вашингтоні стурбовані станом здоров'я українського режисера, і наполягають на його звільнення без будь-яких умов.

 

Посольство США в Україні в черговий раз вказала Кремлю на необхідність негайно і без додаткових умов звільнити українського режисера Олега Сенцова, засудженого в РФ за сфабрикованим звинуваченням. У посольстві висловили солідарність із заявою експертів ООН і підкреслили, що здоров'ю політв'язня, який голодує вже четвертий місяць, загрожує небезпека.

"Солідарні з експертами ООН: "Життя Сенцова під неминучою загрозою. Його голодування почалася після судового процесу та вироку, не відповідають стандартам міжнародного права. Ми закликаємо російську владу терміново звільнити його без жодних умов", - йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці дипломатичної місії в Twitter в п'ятницю, 17 серпня.

Напередодні експерти Організації Об'єднаних Націй звернулися до політичного керівництва Росії із закликом негайного звільнення українського режисера Олега Сенцова, засудженого за сфабрикованим звинуваченням.

Нагадаємо, що 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в'язниці. Він вимагає, щоб російська влада звільнила всіх українських політв'язнів в РФ і окупованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

МЗС України і Державний департамент США висунули Росії вимогу звільнити Сенцова та інших політв'язнів.

14 червня Європейський Парламент ухвалив резолюцію про масштабні порушення прав людини та переслідування українських громадян в Росії і аннексированном Криму, а також зажадав, щоб російські влада "негайно і беззастережно" звільнила Олега Сенцова й усіх інших незаконно затриманих у Росії і на Кримському півострові громадян України.

Українського режисера Олега Сенцова разом з Олександром Кольченком затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Жоден з них провини не визнав.