Посол ЄС назвав головну рекомендацію Києву щодо Донбасу

22 листопада 14:54

Мешканці окупованих російськими військами територій повинні отримувати пенсію і соціальну допомогу з Києва.

 

Україна в жодному разі не повинна розривати зв'язки з мешканцями і бізнесом Донбасу, вважає голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.

"Наша головна рекомендація – інклюзивний підхід. Це означає, що дії України в жодному разі не повинні мати на меті розривання зв'язків з мешканцями, з бізнесом та виробниками на територіях, які опинилися на непідконтрольній території Донбасу", - сказав він в інтерв'ю виданню "Європейська правда".

За його словами, всі мешканці Донбасу – без винятку – повинні сприйматися як громадяни України. "Вони повинні отримувати пенсію, соціальну допомогу. Мають бути потужні економічні зв'язки по обидва боки контактної лінії", - сказав він.

"Якщо ви хочете зрештою перейти до реінтеграції Донбасу, до примирення – ви маєте плекати та зберігати ці зв'язки", - додав Мінгареллі.

6 жовтня Верховна Рада схвалила в першому читанні президентський законопроект (№7163) "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецькій і Луганській областях". Проект, зокрема, визначає окуповані Росією території в Донецькій і Луганській областях і визнає право України на самооборону у відповідності зі ст.51 Статуту ООН.