Посли G7 засумнівалися в доцільності ідеї Зеленського про додаткову люстрацію

12 липня 13:07

Вони відзначили відмінність нинішньої ситуації в Україні від постреволюційної.

 

Притягнення до відповідальності винних у зловживанні владою є правильним кроком, але нинішня ситуація в Україні не можна порівняти з тією, яка була після Революції Гідності, заявляють посли країн "Великої сімки" (G7).

"Виборчі зміни і політична ротація є нормою в демократичних країнах, на відміну від невыборочного покладання заборон на всіх учасників виконавчого та законодавчого процесу управління. З 2014 року ми мали можливість вітати прогрес в реформуванні низки важливих сфер. Залучення до відповідальності винних у зловживанні служенным положенням є правильним кроком, однак, на нашу думку, теперішня ситуація в Україні не можна порівняти з тією, яка мала місце поле Революції Гідності", - йдеться в заяві послів G7 в Twitter.

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, що розширює дію закону про люстрацію на ряд обираються посад і кандидатів на відповідні посади, включно з президентом, місцевих і народних депутатів України. Таким чином під люстрацію повинні потрапити чиновники, що займали посади за часів президентства Петра Порошенка - з 23 лютого 2014 до 19 травня 2019 року - і він сам.

21 травня Володимир Зеленський підписав указ про призначення Андрія Богдана головою Адміністрації президента. У Міністерстві юстиції нагадали, що посада голови АП прямо вказана в законі про очищення влади і запросили в Банкової інформацію про люстраційну перевірку Богдана і його заступників.

Згодом Володимир Зеленський ліквідував АП, реорганізувавши її в Офіс президента, та таким чином вивів Богдана з-під дії закону про люстрацію.

Нагадаємо, закон "Про очищення влади" (люстрацію) набув чинності восени 2014 року. У 2015 році народні депутати звернулися до КСУ з проханням перевірити закон на відповідність Конституції. Станом на квітень в Україні люстрували понад 900 чиновників.