Посадовці у деклараціях зазначили недостовірні відомості на понад 8,6 млрд гривень – НАЗК

12 лютого 13:14

НАЗК направило свої висновки до НАБУ, Нацполіції та прокуратури.

 

Національне агентство з питань запобігання корупції встановило, що українські посадовці у своїх деклараціях зазначили недостовірні відомості на суму понад 8,6 млрд гривень. Про це стало відомо після повних перевірок декларацій, проведених уповноваженими особами НАЗК, повідомляє прес-служба відомства.

Вказується, що протягом 2017-2018 років було складено 273 обґрунтовані висновки: 99 – щодо декларування недостовірних відомостей, п'ять – щодо незаконного збагачення, 169 – щодо умисного неподання декларацій. Минулого року ці висновки направили до: НАБУ - 40, до Нацполіції - 178 та до прокуратури – 36.

Крім того, було направлено до суду 356 протоколів про адмінправопорушення: 22 – декларування недостовірних відомостей, 179 – несвоєчасність подання декларації, 155 – порушення порядку повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

У відомстві нагадали, що НАЗК не має функцій слідства і не є каральним органом. На агентство покладена превентивна місія запобігання корупції, формування культури доброчесності та нульової терпимості до проявів корупції.

Раніше у Національному агентстві з питань запобігання корупції оприлюднили рейтинг порушень антикорупційного законодавства за січень. Так, на першому місці – декларування завідомо недостовірних відомостей послом України в Ірані Сергієм Бурдиляком. Після перевірки декларацій дипломата за 2015 та 2016 роки встановлено недостовірні відомості на суму понад 1,2 млн гривень.