Портнов похвалився, що рішення суду про незаконність санкцій проти нього почало діяти

08 сiчня 16:12

Колишній чиновник Януковича вважає свою справу "прецедентом", який можна використовувати проти ЄС.

 

Рішення Євросоюзу про протиправність санкцій проти колишнього заступника голови адміністрації президента України Андрія Портнова вступило в силу.

Цим сам колишній чиновкик з адміністрації Віктора Януковича похвалився на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні канцелярія Суду в Люксембурзі повідомила, що Рада Євросоюзу у встановлені строки не подала апеляційну скаргу і рішення Суду ЄС від 26 жовтня 2015 року, яке визнало протиправними всі рішення Ради ЄС про введення щодо мене міжнародних санкцій вступило в законну силу", - написав він.

Він додав, що вже вислав Брюсселю "реквізити рахунку", щоб Рада ЄС переслала йому суму відшкодування. При цьому він вважає, що його справа стала "прецедентною" і її приклад можна використовувати у розглядах позовів проти ЄС.

Згідно з рішенням, Суд ЄС встановив, що єдиною причиною для накладення санкцій на Андрія Портнова був лист від Генеральної прокуратури України, в якому ГПУ стверджувала про те, що нібито інформація слідства дозволяє говорити, що Портнов серед інших причетний до "розтраті значної кількості державних коштів та їх нелегального виведення за межі України".

Проте, за даними суду, лист від України не містила ніяких інших деталей щодо фактів, звинувачення в яких приписувалися позивачу.

Зазначимо, що аналогічне формулювання (і також при відсутності доказів) було використане для застосування санкцій до інших представників режиму Януковича, включаючи самого екс-президента.

Втім, рішення суду ніяк не вплине на активи Портнова - за фактом вони не були заморожені у жодній країні ЄС. Тим більше, що на сьогодні ЄС вже скасував санкції проти Портнова.