Порошенко заявив про необхідність досягти стандартів НАТО до 2020 року

02 вересня 21:25

"Червоною ниткою" через нову військову доктрину йде тема євроатлантичної інтеграції.

 

Українська армія повинна до 2020 року досягти стандартів країн – членів Північноатлантичного альянсу (НАТО), заявив президент Петро Порошенко на початку засідання Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ), де розглядалася нова редакція військової доктрини.

"Червоною ниткою через цей стратегічний документ (військову доктрину) йде тема євроатлантичної інтеграції, необхідність приведення всієї нашої оборонно-військової системи у відповідність із стандартами НАТО, досягнення критеріїв членства. Саме це завдання до 2020 року забезпечити повну сумісність Збройних сил України з відповідними силами країн – членів НАТО", - сказав Порошенко.

Сьогодні, 2 вересня, на засіданні РНБО було прийнято і запропоновано для затвердження президенту проект нової редакції Військової доктрини України, який визначає Російську Федерацію військовим противником України, а також підтверджує відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію.

25 серпня робоча група при Міноборони і Генштабі ЗСУ погодила і затвердила перших п'ять стандартів НАТО - так звані стандарти STANAG: "Методи балістичних випробувань персональних броньованих засобів захисту та бойового обмундирування", "Захист очей військовослужбовця – балістична захист", "Керівні принципи проектування індивідуальних тактичних снаряжений (жилетів)", "Маркування розмірів для взаємозамінності бойової взуття" і "Критерії бойового шолома НАТО".

Читайте також: Генсек НАТО підтримав припинення вогню в Донбасі

На сьогоднішній день відносини України і НАТО характеризуються терміном "особливе партнерство", хартія про яку була підписана в далекому 1997 році, пише в статті для DT.UA Микола Капітоненко. З тих пір змінилося дуже багато, навіть в інерційному середовищі світової політики, і ці зміни створюють абсолютно нову атмосферу для взаємин України та альянсу.

Розширення поточного формату співпраці України і НАТО стає необхідністю: занадто багато чого змінилося. Вступити в НАТО, можливо, Україні зараз буде ще складніше, ніж раніше, незважаючи на різке зростання громадської підтримки такого курсу.

Детальніше про перспективи членства в Альянсі читайте в статті Миколи Капітоненка Україна-НАТО: час нових можливостей у статті для "Дзеркала Тижня. Україна."