Порошенко затвердив річний план співробітництва з НАТО

10 квiтня 23:09

Програма передбачає приведення до стандартів НАТО ЗСУ, НГУ, ДПСУ, поліції і спецслужб.

 

Президент Петро Порошенко в середу, 10 квітня, підписав указ "Про затвердження програми під егідою комісії Україна - НАТО на 2019 рік". Документ включає план співробітництва України з Північноатлантичним Альянсом до 2020 року, повідомляє прес-служба глави держави.

"Це перша і дуже важлива дорожня карта, що Україна маэ зробити, домашні завдання виконати, які програми мають бути реалізовані для того, щоб... вже у 2023 році країна відповідала критеріям, необхідним для підписання плану дій щодо членства в НАТО", - заявив Порошенко.

Президент зазначив, що стратегічний курс на інтеграцію України в НАТО закріплений в Конституції. Він також уточнив, що затверджена програма передбачає конкретні кроки з реформування Збройних сил України, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, поліції і спецслужб та приведення їх до відповідності зі стандартами Альянсу.

"Наша армія відповідатиме стандартам НАТО і за озброєнню, і за тактикою оперативних напрямків і стратегії дій", - пояснив глава держави.

"Це реформування не лише сектору оборони, це глибинне реформування сектору безпеки. Це реформування сектору верховенства права, реформування сектору захисту прав і свобод громадян", - додав він.

Порошенко висловив сподівання, що спільними зусиллями Верховної Ради, президента і Кабінету міністрів програму буде реалізовано на 100% до 2020 року.

Президент заявив, що сьогодні Україна де-факто стала східним флангом Альянсу, а також нагадав, що критерії для вступу в НАТО на 93% збігаються з критеріями для вступу в Євросоюз.

"Саме тому, цей документ так важливий. Саме тому ми так рішуче рухаємося вперед", - підсумував глава держави.

Нагадаємо, 21 лютого вступили в силу зміни до Конституції щодо стратегічного курсу України на набуття повноправного членства в НАТО та ЄС.

У лютому Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО із закликом підтримати наміри України отримати членство в Альянсі і на саміті НАТО в Лондоні в грудні 2019 року розпочати формальний діалог про надання ПДЧ.

У грудні минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки до закон "Про оборону України", включивши в нього поняття "військова стандартизація", "військовий стандарт", "стандарт НАТО", "стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО", "орган військової стандартизації" та їх тлумачення.

У грудні 2016 року Генеральний штаб ЗСУ завершив розробку Державної програми розвитку Збройних сил України на період до 2020 року, що передбачає перехід української армії до повної взаємосумісності з силами НАТО.

Детальніше про виклики, що стоять перед ЗСУ на шляху реформування, читайте в статті Юрія Бутусова "Армія-2019: 5 життєво важливих змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".