Порошенко запровадив нові санкції проти Росії

20 березня 17:08

Під обмежувальні заходи потрапили майже 300 компаній та понад 800 фізосіб.

 

Президент України Петро Порошенко у середу, 20 березня, ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони (РНБО) про санкції проти 294 російських компаній і 848 громадян Росії, повідомляє "Громадське".

Відповідне рішення РНБО ухвалила на засіданні 26 грудня 2018 року. Зокрема, було прийнято рішення про включення в санкційного списку російських компаній, бізнесменів, політиків, депутатів і працівників силових структур, які "активно підтримували або сприяли агресивним діям проти України".

Так, у санкційному списку опинились причетні до нападу на корабельну групу Військово-морських сил України у Керченській протоці та захоплення 24 українських військовослужбовців.

Компанії та особи, які беруть участь у будівництві Керченського мосту, що з'єднує анексований Росією Крим з її материкової частиною. А також організатори псевдовиборів ватажків підконтрольних РФ терористичних угруповань "Л-ДНР" на сході України.

Також під санкціями опиняться прихильники відвідин окупованого Криму через російські пункти пропуску, тобто особи, які порушили українські закони щодо в'їзду на анексований півострів, розповсюджувачі продукції антиукраїнського змісту та особи, які незаконно отримали та використовують музейне зібрання, що належить Україні.

Окрім цього, санкції застосовано до керівників Ради Федерації, Федеральних зборів Росії і депутатів Державної Думи РФ. За пропозицією Національного банку України продовжено обмежувальні заходи щодо банків з капіталом у країні-агресорі. Водночас через "досягнення мети запровадження санкцій" скасовані санкції щодо 8 компаній, більшість з яких припинила свою роботу.

Нагадаємо, Рада нацбезпеки і оборони неодноразово розширювала перелік російських підприємств і фізичних осіб, проти яких Україна застосувала санкції та інші обмежувальні заходи у зв'язку із агресією Росії проти Української держави та анексію Кримського півострова.

Однак, РНБО "забуває" включати до санкційних списків російських олігархів, політиків, бізнесменів і компанії, які є у відповідних списках США і Європейського Союзу. Однак пояснити таку вибірковість в РНБО не можуть.

Докладніше про уявні санкції з боку України проти олігархів, політиків і компаній з РФ читайте в матеріалі Валентини Самар і Єлизавети Стрій "Санкції: курси крою та шиття" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".