Порошенко запросив у СБУ звіт щодо Медведчука

10 квiтня 19:56

Президент констатував неефективність Медведчука як "каналу зв'язку" з Путіним.

 

Президент Петро Порошенко публічно доручив СБУ надати йому звіт про доцільність присутності Віктора Медведчука в якості представника української сторони в Тристоронній контактній групі.

"Я звертаюся до Служби безпеки України розглянути доцільність подальшого використання пана Медведчука у форматі гуманітарної підгрупи для звільнення заручників, якщо його функціонування є неефективним. Доповісти мені завтра", - заявив президент в ефірі "Радіо НВ" увечері в середу, 10 квітня.

Порошенко пояснив, що призначення Медведчука до ТКГ було обумовлено тим, що він був єдиним "каналом прямого зв'язку" з президентом РФ Володимиром Путіним.

"У нього була одна функція, і ця функція була - звільнення заручників, які знаходяться в підвалах окупованих територій, так і у в'язницях Росії.... Але цей канал виявився неефективним", - констатував президент, зазначивши, що останній на сьогоднішній день обмін утримуваними особами відбувся в грудні 2017 року.

Коментуючи вчорашню заяву Медведчука про погодження його "мирного плану" з Кремлем і ватажками ОРДЛО, Порошенко заявив: "Це не компетенція пана Медведчука – визначати, що і як робити Україні".

"Де-факто пан Медведчук представляє Російську Федерацію і Путіна", - підсумував президент України.

Раніше Порошенко повідомляв, що Медведчук з весни 2018 року не бере участі в роботі Тристоронньої контактної групи.

Як відомо, 22 березня Юрій Бойко і Віктор Медведчук зустрілися із прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим і головою "Газпрому" Олексієм Міллером у Москві. Зустріч була присвячена газовим питанням. Того ж дня СБУ заявила, що має намір у найкоротші терміни дати правову оцінку цим переговорам.

На з'їзді партії "Опозиційна платформа - За Життя" у січні, під час висунення Юрія Бойка кандидатом у президенти України, Медведчук озвучив свій "мирний план". Він передбачає створення"автономного регіону Донбас" із власними парламентом і урядом і закріплення його статусу в Конституції.

Щодо Медведчука зареєстрували кримінального провадження за державну зраду і сепаратизм, однак повідомлення про підозру йому не вручили.

Детальніше про діяльність Медведчука читайте в матеріалі Сергія Рахманіна "План "Шатун" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".