Порошенко запевнив, що Росія не зможе перешкодити створенню Української помісної православної церкви

23 квiтня 23:48

Президент порадив РПЦ підтримати автокефалію української церкви.

 

Президент України Петро Порошенко висловив впевненість, що Російська православна церква не зможе вплинути на прийняття рішення Вселенського патріархату про надання автокефалії православної церкви в Україні. Порошенко заявив, що ніхто з предстоятелів православних церков не має права блокувати рішення Вселенського патриараха. І якщо патріарх Варфоломій прийме рішення видати Томос про автокефалію української церкви, то голова РПЦ не зможе перешкодити йому в цьому.

Порошенко публічно закликав патріарха РПЦ Кирила разом з ієрархами інших православних церков підтримати автокефалію української церкви.

"Це єдиний спосіб відмитися від тих гріхів, які вчинили в Україні російські військові, російські пропагандисти, а іноді і російські священики", - заявив глава держави в ефірі телеканалу ICTV у понеділок ввечері, 23 квітня.

При цьому президент визнав, що такий варіант розвитку подій є найменш імовірним. І якщо Кирил таки зважиться на цей крок, то це буде дивом.

Порошенко також підкреслив, що більшість православних українців підтримують створення Української помісної церкви.

"Для мене очевидно, з першої реакції у більшості областей України, абсолютна тверде переконання - ми хочемо, ми чекаємо, ми підтримуємо", - підкреслив президент.

Він також закликав українців не піддаватися на провокації не дати втягнути себе в конфлікт на релігійному ґрунті.

"І тоді, будемо сподіватися, рішення Вселенського патріарха та Синоду ми зможемо наблизити... І об'єднавшись ми швидше звільнимо українську землю. І Донбас, і Крим", - підсумував Порошенко.

Читайте також: "Видавлювання" Московського патріархату та створення Єдиної православної церкви — різні процеси

Нагадаємо, 22 квітня Святий і Священний Синод Вселенського патріархату прийняв звернення президента України Петра Порошенка та предстоятелів українських православних церков про надання автокефалії і прийняв "відповідні рішення".

19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломіяпро надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Відмовилися підтримати звернення тільки колишні "регіонали" з фракції "Опоблок" та групи "Відродження".

17 квітня президент Петро Порошенко заявив про намір звернутися до архієпископа Константинополя, вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос про єдину помісну Православну церкву в Україні.

Як свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг", у липні 2017 року, більше третини (37%) українців підтримують створення єдиної помісної церкви, 18% - проти цієї ініціативи, 23% заявили, що їм або байдуже це питання, ще 23% не визначилися з відповіддю. Дві третини (65%) тих, хто підтримує ідею об'єднання, висловилися за створення єдиної помісної Церкви на базі УПЦ КП, 16% - за об'єднання на базі УГКЦ, 7% - УПЦ МП.

Детальніше про наслідки звернення президента Порошенка до Вселенського патріарха та перспективи створення Української помісної православної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Церкву єдності та боротьби протилежностей" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".