Порошенко вважає пріоритетним перехід ЗСУ на стандарти НАТО

20 вересня 11:38

Однак крім переозброєння ЗСУ повинні напрацювати креативний підхід до стратегії війни.

 

Президент України Петро Порошенко вважає, що для зміцнення обороноздатності держави Міноборони країни і керівництво Збройних сил повинні напрацювати сценарії нестандартних і асиметричних відповідей на будь-які сценарії і плани противника, і максимально швидко завершити перехід ЗСУ на стандарти НАТО. Про це глава держави заявив під час щорічного послання до парламенту про внутрішнє і зовнішнє становище України у четвер, 20 вересня.

"Сьогодні повинні взяти планку на зовсім інші висоти: нові технології, модернізація, доозбпроєння і переозброєння, перехід на стандарти НАТО з урахуванням нашого унікального досвіду відсічі агресії", - сказав він.

За його словами, оновлення озброєнь відбувається на основі стратегії імпортозаміщення, "в якій ми позбулись тотальної залежності від постачань із Росії", тоді як ще у 2013 році ця залежність для різних видів озброєнь досягала рівня від 40 до 70 відсотків. При цьому Порошенко зазначив, що вже з цього року планується активна розробка, підготовка виробництва і закупівля сучасного високоточного ракетного озброєння, систем артилерії, бронетанкової техніки, боєприпасів, високоточних засобів ураження.

"Наші оборонні потреби перевищують наші можливості. І ми повинні знайти нестандартні виходи. Суспільство, Збройні сили очікують значних і системних рішень у сфері оборони. Вимагаю від військового керівництва нестандартних і асиметричних відповідей на будь-які сценарії і плани противника", - підкреслив він.

Від Міноборони України та Генерального штабу ЗСУ ППорошенко вимагає "прискорити досягнення оборонним сектором стандартів Північноатлантичного Альянсу, так само як і повної взаємосумісності з арміями країн-членів військово-політичного блоку".

Як повідомлялося, 14 вересня Кабмін затвердив і скерував до Верховноъ Ради проект держбюджету на 2019 рік. Документ передбачає збільшення витрат на безпеку і оборону на 31,5 млрд грн. Витрати на сектор безпеки і оборони складатимуть 209,5 млрд грн.

Зокрема, на розвиток і модернізацію військової техніки в документі приділяється 36,2 млрд грн (на 3,9 млрд грн більше порівняно з 2018 роком), на грошове забезпечення військовослужбовців – 108,3 млрд грн (на 24,1 млрд грн більше) і громадську безпеку – 82,1 млрд грн (на 16,1 млрд грн більше).