Порошенко візьме участь у запуску Трансанатолійського газогону в Туреччині

11 червня 23:03

Президент України у вівторок відправиться з робочим візитом до Туреччини.

 

Президент України Петро Порошенко у вівторок, 12 червня, здійснить робочий візит до Турецької Республіки та візьме участь у церемонії запуску Трансанатолійського газогону (TANAP) з Азербайджану до Туреччини.

"Візит здійснюється на запрошення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Програмою візиту передбачено ряд двосторонніх зустрічей президента України з лідерами іноземних держав", - повідомила прес-служба Адміністрації президента України ввечері в понеділок, 11 червня.

Проект TANAP передбачає транспортування газу з азербайджанського родовища "Шах Деніз" від грузино-турецького кордону до західних кордонів Туреччини.

Початкова пропускна здатність трубопроводу, як очікується, складе 16 млрд кубометрів газу на рік. Близько 6 млрд кубометрів поставлятиметься до Туреччини, а решта - до Європи.

До Туреччини газ потрапить уже в 2018 році, а після завершення будівництва Трансадріатичного газогону (ТАР) газ надійде до Європу приблизно на початку 2020 року.

Вартість проекту оцінюється в 10-11 млрд доларів.

Як пише директор Дипломатичної академії ім. Геннадія Удовенка при МЗС України Сергій Корсуновський у своєму матеріалі для DT.UA Туреччина стає транзитним хабом природного газу за рахунок конфлікту України та РФ.

Очікується, що транзит газу через Туреччину вже наступного року виросте до 30 млрд кубометрів.

"Разом з трубопроводом TANAP, відкриття якого відбулося 29 травня на Сангачальском терміналі поблизу Баку, "Турецький потік" дозволить Туреччині стати транзитером до 30 млрд кубометрів газу, що не тільки принесе додаткові дивіденди у вигляді платежів за транспортування газу, але й істотно зміцнить регіональну роль країни у вкрай непростих умовах політичних трансформацій", - пише автор.

Детальніше про зміни в транзиті російського газу читайте у статті Сергія Корсуновського "Трубна геополітика - гра в додатковий час" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".