Порошенко спрогнозував терміни аудиту "Укроборонпрому"

07 березня 20:57

Президент, чиє близьке оточення журналісти викрили у причетності до корупції в "оборонці", пообіцяв зробити все, аби аудит почався якомога скоріше.

 

Президент України Петро Порошенко висловив впевненість, що міжнародний аудит держконцерну "Укроборонпрому" буде проведено поточного року.

"Тендерні процедури пройдуть протягом двох місяців, а скільки йтиме аудит? Я можу точно заявити, що він завершиться цього року", - заявив глава держави в інтерв'ю українським телеканалам, що транслювалося ввечері в четвер, 7 березня.

Порошенко пообіцяв докласти максимум зусиль для того, щоб процес аудиту було запущено якомога швидше. Для цього Рада національної оборони і Кабінет міністрів мають затвердити процедуру відбору аудитора.

На думку президента, повинна проводити аудит "респектабельна міжнародна компанія з певним рівнем довіри", одна з компаній "великої четвірки".

Довідка ZN.UA
"Великою четвіркою" називають найбільші в світі компанії, що надають аудиторські та консалтингові послуги. До "четвірки" входять Deloitte Touche Tohmatsu зі штаб-квартирою в Нью-Йорку, PricewaterhouseCoopers і Ernst & Young зі штаб-квартирами у Лондоні та KPMG зі штаб-квартирою в нідерландському Амстелвені.

У ході засідання РНБО 6 березня президент Петро Порошенко вказав на необхідність проведення незалежного міжнародного аудиту "Укроборонопрому" і введення до складу наглядової ради держконцерну фахівців з держав НАТО. Порошенко озвучив ці ініціативи на тлі публікації журналістського розслідування про масштабну корупцію в "Укроборонпромі" і заяви посла США Марі Йованович про необхідність незалежного аудиту держконцерну.

Раніше команда журналістських розслідувань Bihus.Info опублікувала матеріал про масштабні розкрадання в "Укроборонпромі", до яких причетні посадові особи, наближені до президента Петра Порошенка. Зокрема, перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, його син Ігор з безнес-партнерами Віталієм Жуковим й Андрієм Рогозою, а також нинішній голова "Укроборонопрому" Павло Букін.

26 лютого Національне антикорупційне бюро відкрило кілька нових справ за фактом масштабних розкрадань в оборонній сфері України. Розслідування розпочато за ч .5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

"Дзеркало тижня. Україна" неодноразово публікувало матеріали про корупцію та масштабні зловживання в оборонному секторі. Докладніше читайте у матеріалі DT.UA "Злочинні схеми в оборонпромі: чому розслідування Bihus.Info не може бути фейковим" та статті Дмитра Менделєєва "Мародери країни відрубаних рук" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".