Порошенка сподобалася ідея звільняти депутатів за три прогули

20 жовтня 11:58

Громадянин Мельник розмістив на сайті президента петицію з вимогою, щоб "всі депутати сиділи на своїх місцях". Порошенко розпорядився знайти таку можливість.

 

Президент України Петро Порошенко розглянув електронну петицію, в якій пропонується за три пропуски засідань Верховної Ради "знімати мандат з депутата", і доручив Конституційної комісії розглянути таку можливість.

Як зазначив президент у своїй відповіді, "явище, про яке йде мова в електронній петиції, властиво для українського парламентаризму". Однак у Конституції викладений вичерпний перелік підстав для дострокового припинення повноважень народного депутата і пропуск засідань до нього не входить.

"Очевидно, що реалізація порушеної в електронній петиції проблеми лежить виключно в конституційній площині", - йдеться у відповіді президента.

У зв'язку з цим Порошенко звернувся до голови Конституційної комісії, голові Верховної Ради Володимиру Гройсмана з проханням на засіданні робочої групи Конституційної комісії "щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України у разі його відсутності без поважних причин на трьох пленарних засіданнях Верховної Ради України протягом однієї чергової сесії".

Петиція розміщено на сайті президента громадянином Володимиром Мельником і сформульована з синтаксичними і фактичними помилками: "за 3 пропуски (без поважних причин) пленарних засідань, знімати мандат з депутата".

Обґрунтування петиції містить експресивні лексику і помилки. Петиція набрала більше 25 тис. підписів.

"Всі народні депутати обрані народом і вони повинні працювати кожен день для законотворення! За пропуски пленарних засідань депутати повинні бути максимально покарані! Якщо всі будуть сидіти на своїх місцях не буде ніякого кнопкодавства", - йдеться в тексті петиції авторства громадянина Мельника.

Читайте також: Петиція про призначення Тимошенко послом в Гондурас набрала 25 тисяч підписів

2 липня Верховна Рада прийняла закон про електронні петиції. Петиція, адресована відповідно президенту України, Верховній Раді, Кабінету міністрів повинна бути розглянута за умови збору на її підтримку не менше 25 тисяч підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня опублікування петиції.