Порошенко сподівається на саміті НАТО отримати підтвердження перспективи членства в Альянсі

07 липня 15:19

Більшість українців прагнуть до вступу країни в НАТО. Президент хоче підтвердження перспективи, даної на саміті в Бухаресті у 2008 році.

 

Президент Петро Порошенко розраховує, що на саміті НАТО у Варшаві буде підтверджена можливість України вступити в Альянс.

"Ми очікуємо підтримкb Альянсу, ми очікуємо, що ті позиції, які були задекларовані під час Бухарестського саміту, ключова з яких – про те, що двері НАТО відкриті для будь-якої європейської країни, будуть підтверджені", - сказав він на спільному з держсекретарем США Джоном Керрі брифінгу в Києві.

При цьому Керрі заявив, що офіційний Вашингтон готовий вітати нових членів в НАТО, коли вони будуть готові.

"Хочу сказати, що США дотримується своєї політики відкритих дверей. Ми готові вітати нових членів, коли вони будуть готові. Як сказав президент Порошенко, у України ще довгий шлях реформи оборонного сектора і, таким чином, це і є частиною діалогу в контексті комісії Україна-НАТО ", - сказав він.

Керрі зазначив, що сам Порошенко сказав, що він і країна ще не прийняли рішення, чи хочуть вони подати заявку на членство в НАТО.

Нагадаємо, США і Україна мають намір скоординувати свої дії напередодні саміту НАТО у Варшаві, який пройде 8-9 липня. Держсекретар США Джон Керрі перебуває в Києві з візитом 7 липня.

За даними останнього опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, у разі референдуму більшість українців проголосували б за вступ у Північноатлантичний альянс: 78% - за, 17% - проти при явці в 58%.