Порошенко скептично оцінив "план Сайдіка"

05 лютого 01:33

Президент України розповів про переговори з членами Ради Безпеки ООН про розміщення миротворців в ОРДЛО.

 

Президент України Петро Порошенко, коментуючи "план Сайдіка", підкреслив, що план політичного врегулювань конфлікту в Донбасі викладено в Мінських домовленостях. Крім того, українська дипломатія веде переговори про розміщення в ОРДЛО міжнародного миротворчого контингенту ООН.

"Ми готові розглядати будь-які плани, якщо вони не шкодять суверенітету і національній цілісності, незалежності нашої держави. Хочу підкреслити, що план викладено в Мінських домовленості... Думаю, пану Сайдіку досить прочитати це і підтримати", - заявив глава держави в ефірі телеканалу ICTV у понеділок ввечері, 4 лютого.

Президент нагадав, що "Мінськ" передбачає виведення іноземних формувань, важкого озброєння і бойової техніки з Донецької і Луганської областей і відновлення українського суверенітету над тимчасово окупованими територіями.

Порошенко підкреслив, що саме до Мінських домовленостей прив'язані санкції проти Російської Федерації.

Глава держави нагадав, що Україна наполягає на введенні міжнародного миротворчого контингенту в ОРДЛО і веде переговори з членами РБ ООН.

"В 2018-2019 у нас вже є підтримка США, Великобританії, Франції. Проведені переговори про, принаймні, незастосування права вето з боку Китаю. Хто проти? Країна-агресор - Російська Федерація", - констатував президент.

Він підкреслив, що миротворці ООН не повинні стати "єскорт-сервісом спостерігачів ОБСЄ", а їх мандат має поширюватися на всю тимчасово окуповану територію.

Нагадаємо, 28 січня, в інтерв'ю австрійській газеті Kleine Zeitung Мартін Сайдік розповів про новий план мирного врегулювання конфлікту в Донбасі,що має замінити Мінські домовленості. За його словами, план було презентовано в грудні минулого року на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ з участю представників України, Німеччини, Франції та РФ. Згідно з планом, ООН і ОБСЄ маютьі діяти в ОРДЛО під загальним керівництвом. Це стосується як військового і поліцейського компонентів з боку ООН, так і моніторингової місії ОБСЄ, що вже працює в Донецькій і Луганській областях.План також передбачає введення тимчасової адміністрації ООН і створення Агенції з відновлення Донбасу. Нову угоду, на думку Сайдіка, мають ратифікувати парламенти України і Росії.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко висловила сумнів щодо реалістичності "плану Сайдіка", пояснивши, що парламенти України і Росії не ратифікують один і той же документ.

У РФ "план Сайдіка" назвали зайвим. Представник РФ у Тристоронній групі Борис Гризлов повторив кліше російської пропаганди про "внутрішній конфлікт в Україні" і про те, що РФ нібито не є його стороною.

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявляв, що США підтримують розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Росія, у свою чергу, категорично не хоче пускати миротворців схід від лінії розмежування.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".