Порошенко розповів про ультиматум Путіна під час Мінських переговорів у лютому 2015 року

27 березня 04:29

Путін погрожував віддати наказ на повне знищення оточених українських військ, якщо вони не здадуться, заявив Порошенко.

 

Президент РФ Володимир Путін під час переговорів "нормандської четвірки" в Мінську у лютому 2015 погрожував вбивством восьми тисяч українських військових, які тримали оборону Дебальцева у разі їхньої відмови скласти зброю і капітулювати, розповів президент України Петро Порошенко в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

"У лютому 2015 ... У той час наші воїни героїчно тримали Дебальцеве. Виснажені, 128-я бригада, 25-ий батальйон. У серці кожного українця стояли назви блокпостів, як вгризлися в землю українські воїни... Путін сидів і вільно аналізував - ні, ми не будемо припиняти вогонь, ми не зупинимо наступ, ваші війська в кільці, і ми нікого не випустимо, і у вас буде вбито, пан президент, вісім тисяч українців - тих, хто у "котлі" або вони піднімають білий прапор, здають зброю і здаються або ми їх знищимо. Я сказав - нічого у вас не вийде. Ми ніколи не піднімемо білий прапор. Це честь українського воїна. Ми тримаємо шлях на вихід, ми виведемо наші війська", - розповів глава української держави.

В боях за Дебальцеве брали участь військовослужбовці Збройних сил та Національної гвардії України, в тому числі 1-ша окрема танкова бригада, 14-та, 30-та і 128-ма окремі механізовані бригади, батальйон тероборони "Київська Русь", батальйон МВС "Київ-2", рота МВС "Світязь", бійці українського Добровольчого корпусу та Батальйону імені Джохара Дудаєва.

18 лютого українські війська почали прориватися з оточеного Дебальцева. За офіційними даними, виведені 2,5 тисячі військовослужбовців. За офіційними даними, втрати українських військ при виході з Дебальцеве склали 179 осіб загиблими, 110 – потрапили в полон, 81 особа пропала без вісті.