Порошенко розцінив роздачу російських паспортів як підготовку до анексії Донбасу

24 квiтня 18:51

Президент розраховує на реакцію міжнародного співтовариства і посилення санкцій проти РФ.

 

Президент України Петро Порошенко висловив упевненість, що рішення Кремля про роздачі російських паспортів в окупованих районах Донецької й Луганської областей є підготовкою до фактичної анексії ОРДЛО.

"Російська Федерація знову перейшла "червоні лінії", відкрито і нахабно торпедує мирний процес у Донбасі... Йдеться фактично про підготовку Кремлем до наступного кроку агресії проти нашої держави - анексії українського Донбасу або створення російського анклаву в Україні", - заявив глава держави у своєму відеозверненні до громадян ввечері в середу, 24 квітня.

Президент підкреслив, що РФ у черговий раз цинічно порушує норми міжнародного права, грубо втручається у внутрішні справи України, а також ігнорує Мінські домовленості.

"Кремль свідомо і цинічно порушує міжнародне гуманітарне право, яке забороняє окупаційній владі змінювати громадянство мешканців окупованих територій", - підкреслив Порошенко.

"Мета Росії очевидна – обнулити Мінські домовленості, де чітко прописані її зобов'язання... Разом з Мінськими зобов'язаннями Москва розраховує позбутися й санкцій", - додав він.

Глава держави нагадав, що РФ вже організовувала на окупованих територіях псевдореферендуми і фейкові "вибори", здійснила експропріацію українських підприємствах, включила ОРДЛО в рублеву зону, а також почала визнавати "документи", видані окупаційними адміністраціями.

"Незаконна видача паспортів РФ по так званому південноосетинському і придністровського сценарієм – це спроба виправдати і легітимізувати військову присутність Росії на окупованій території Донбасу", - констатував український президент.

Порошенко повідомив, що доручив Міністерству закордонних справ негайно ініціювати обговорення дій Кремля в Раді Безпеки ООН, ОБСЄ та на інших міжнародних майданчиках.

Президент закликав світову спільноту посилити санкційний тиск на Кремль.

"Закликаю міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні і злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій", - заявив глава держави.

Як повідомлялося, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей. Згідно з указом, вони зможуть отримувати протягом трьох місяців після подання заяви.

Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням президента Росії, а також поінформувала Раду Європи.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів України посилити санкції проти РФ.

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав роздачу російських паспортів у ОРДЛО підготовкою до відкритого вторгнення РФ під приводом захисту своїх громадян.