Порошенко повинен боротися з корупцією, але обережно – WSJ

23 грудня 17:40

Різкий і рішучий наступ на корупціонерів і олігархів може знищити правлячу більшість, а це не піде на користь країні.

 

Поки війна в Донбасі проти сил Росії перетворюється на заморожений конфлікт, український президент Петро Порошенко постав перед новим викликом. Йому треба відповісти на громадський заклик викорінити корупцію і водночас зробити так, щоб ця кампанія не призвела до нестабільності і повалення його уряд технократів і реформаторів.

Про це на сторінках Wall Street Journal пише експерт Atlantic Council Адріан Каратницький. Він нагадує, що корупція і рентоздирництво глибоко вкоренилося в Україні після здобуття незалежності 25 років тому. І саме це стало головним каталізатором для спалаху "Помаранчевої революції" в 2003 році і "Євромайдану" в 2013-2014 роках. Громадське невдоволення обумовлене складним процесом приватизації, податковими пільгами та довгостроковими орендними договорами для певної групи впливових людей, наближених до влади.

"Але рішуча атака на ці привілеї може спричинити конфронтацію потужних лобі в парламенті і розколоти крихку правлячу більшість. Також існує загроза колапсу індустріальних і фінансових імперій, які стали хиткими через економічне падіння країни", - йдеться в статті.

З іншого боку лють громадськості зростає. Громадянське суспільство, натхненне своєю важливою роллю і поваленні режиму Януковича і зупинці російської агресії в Донбасі силами добровольців, зайняло максималістську позицію, вимагаючи радикальних дій для покращення системи врядування. Популізм, висока настороженість і політичне насильство стали частиною надзвичайно напруженої атмосфери.

"Прямий обов'язок Порошенка і Яценюка пожвавити боротьбу проти корупції. Але суспільство повинне бути більш прагматичним. Не варто вимагати одночасного покарання усіх корупціонерів", - пише Каратницький.

На його думку, громадянському суспільству треба зрозуміти чутливість уряду України, коли він кидає виклик широкому колу олігархів. Ця кампанія дуже складна з точки зору української політики і може поглибити розкол в уряді і парламенті, які не підуть на користь країні. Автор нагадує про ослаблення парламентської коаліції через вихід деяких її членів, які віддали перевагу власним політичним амбіціям. Через це стає очевидно, що президенту України і прем'єру доводиться балансувати між необхідністю рішучіше викорінювати вплив олігархів і збереженням парламентської більшості. Її розвал приведе до влади популістів і загрожує фіскальному і економічному прогресу, які необхідні для отримання фінансової допомоги від МВФ, Світового банку, ЄС і США.

На думку Каратницького, Україні потрібна власна "революція самообмеження" на зразок польської. Її ідею сформулював у 80-х роках польський дисидент Яцек Куронь. Він закликав активістів руху "Солідарність" обрати еволюційних шлях, попри бажання громадськості вести максималістську революційну політику. Це дозволило консолідувати поляків і скерувати Польщу на шлях розвитку, завдяки якому вона стала найбільш швидко зростаючою економікою Східної Європи.

Читайте також: Кабмін призначив трьох членів антикорупційного Нацагентства

Рішення такого типу повинне складатися з кількох компонентів. Уряд і президент повинні посилити антикорупційні органи. Бізнес повинен в односторонньому порядку і добровільно відмовитися від деяких найбільш суперечливих привілеїв, серед яких надмірно щедрі транспортні субсидії і збагачення від державних активів.

Громадянське суспільство повинно дати чітко зрозуміти, що головною метою для нього лишається реформування ринкової системи, а не знищення головних гравців української економіки. Громадянське суспільство повинно також засудити тих, хто ставить під сумнів легітимність демократичної влади. Україна не може собі дозволити підрив стабільності в той час, як їй доводиться боротися проти агресії зовнішнього агресора. І головний механізм, який дозволить їй вистояти і зміцнитися – це виконання реформ. А для цього потрібен національний консенсус щодо розуміння правильності цього напрямку розвитку.

Тим часом в Україні призначено керівництво всіх структурних підрозділів Антикорупційної прокуратури. Також у Антикорупційної прокуратурі проходить проходить конкурс на заміщення вакантних посад рядових прокурорів. Заявки можна подати до неділі включно.

30 листопада антикорупційним прокурором був призначений Назар Холодницький. Згодом він повідомив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура почне роботу в повному обсязі після повного формування штату співробітників. Заступником Холодницкого став Володимир Кривенко. Варто відзначити, що кандидатуру Кривенко на цю посаду також рекомендувала конкурсна комісія з відбору кандидатів.

Рядові співробітники Антикорупційної прокуратури будуть отримувати з урахуванням різних надбавок близько 50 тисяч гривень в місяць. У керівників зарплата визначена в розмірі близько 60 тисяч гривень, у начальників управлінь – 65 тисяч. Глава відомства буде отримувати 80 тисяч гривень.