Порошенко пообіцяв, що "Кримського федерального округу" не буде в контракті – Джемілєв

13 грудня 08:00

Президент погодився з умовами кримських татар для продовження контракту на поставки електроенергії в Криму, стверджує лідер кримськотатарського народу.

 

Лідер кримськотатарського народу та народний депутат України Мустафа Джемілєв заявляє, що 10 грудня обговорював з президентом Петром Порошенком питання продовження контракту на постачання електроенергії на Кримський півострів, який закінчується 31 грудня.

"Я казав, що пролонгація контракту можлива тільки за дотримання низки умов. По-перше, цей документ повинен підписуватися не між держпідприємствами Росії і України, а тим більше - не з участю особи, котра в нас перебуває в розшуку (керівник "націоналізованого" "Крымэнерго" Віктор Плакіда. - Ред.), а між відповідними міністерствами. По-друге, у цьому договорі Крим має називатися не "Кримським федеральним округом", а Автономною республікою Крим і в дужках - тимчасово окупованою РФ територією України. Тоді це відповідатиме міжнародними актам, передусім - Резолюції Генеральної асамблеї ООН від 27 березня 2014 р. І третя умова для нового контракту на поставку електроенергії в Крим - звільнення політичних ув'язнених, припинення переслідувань та розшук усіх зниклих, викрадених активістів, гарантії демократичних свобод. Ось якщо ці умови буде виконано, тоді можна підписувати", - розповів Джемілєв у коментарі DT.UA.

Читайте також: "Влада" Криму призупинила поставки електроенергії з Росії по "енергомосту" - ЗМІ

За словами Джемілєва, президент погодився з цими умовами, а також погодився, що якщо вони не будуть виконані, то поставка по одній з трьох ЛЕП буде припинена.

Також Джемілєв повідомив, що є чітка домовленість, що рішення про припинення товарних постачань на півострів урядом буде прийнято. "Це, судячи з усього, просто питання часу. У всякому разі, ніхто цю пропозицію не відкидав", - зазначив депутат.

Детальніше про "енергоблокаду" Криму і про її наслідки читайте в статті Валентини Самар Заземлення агресора у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".